A Fejér megyei földek kétharmadát vihették a csókos nagybirtokosok

Tbg
mezőgazdaság
2016 december 19., 16:13
comments 67

„Korrupt, legújabb kori feudális, hűbéri birtok-adományozó, klientúra-építő rendszer körvonalazódik”

- ezekkel a szavakkal összegezte Ángyán József tanulmányában a Fejér megyei földárveréseket.

2016-ban az Orbán-kormány egyik legnagyobb horderejú intézkedése az állami földvagyon privatizációja volt.

Ángyán, aki egy ideig maga is államtitkárként segítette a kormány munkáját, az eláverezések adatainak elemzése alapján megállapította, hogy a Fejér megyei földek kétharmadát egy szűk kör nyerte meg.

A maradék egyharmadot pedig „áltagjavító propaganda-alanyokként” kapták csak a kistermelők, jellemzően húsz hektár alatti területekről van szó. Jellemző volt az árverésekre, hogy a jobb földeket olyan nagy darabokban értékesítették, amelynek megvásárlása esélytelen lett volna a helyi kisgazdáknak.

Az felsőházi kétharmad, összesen 19.430 hektár méretű 334 darab birtoktestet szerzett meg. Ez összese 43 érdekeltséget jelent.

„A legtöbb birtoktestet két család: Antalffyék és Zimmermannék, a Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt. vezérkara, és a cégük alkalmazottai vásárolták meg. Szorosan mögöttük van a listán Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor gyermekkori jó barátja, és Felcsút polgármestere. ”

- írja a tanulmányt is publikáló Átlátszó blog.

Bár állítólag verseny volt a földekért, amelyeket kikiáltáson árvereztek el, verseny nem volt, „a legnagyobb nyertesek körében a liciteken nyertes árajánlatok szinte kivétel nélkül megegyeztek a kikiáltási árral.”

És bár a kormányzati propaganda szerint a helyben élő termelők helyzetbe hozása volt a cél, a földeknek csak negyede került valóban helyben élőkhöz.

Ángyán tanulmányában nemcsak elemez, hanem akciótervet is megfogalmaz, mit lehetne tenni a csókos nagybirtokosok ellen: meg kell támadni az árveréseket (mint Kishantos esetében), ő pedig személyesen vagyonosodási vizsgálatokat fog indítani a legnagyobb vásárlók ellen. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.