Államosították Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankját, a PrivatBankot

külföld
2016 december 19., 09:31
comments 36
A most államosított PrivatBank 2014-ben, az ukrajnai háború kezdetén szó szerint a frontvonalban volt, ezen a 2014. április 28-án készült képen épp szeparatista lázadók ostromolják a bank donyecki fiókját. AFP PHOTO / Alexander KHUDOTEPLY
photo_camera A most államosított PrivatBank 2014-ben, az ukrajnai háború kezdetén szó szerint a frontvonalban volt, ezen a 2014. április 28-án készült képen épp szeparatista lázadók ostromolják a bank donyecki fiókját. AFP PHOTO / Alexander KHUDOTEPLY

Az ukrán kormány vasárnap éjjel váratlanul államosította az ország legnagyobb kereskedelmi bankját, a PrivatBankot, amely így hétfőtől a nevével ellentétben korántsem magánbank.

A két neves oligarcha, Igor Kolomojszki és Henagyij Bogolubov magánbankja sajátos hitelezési gyakorlata - a tulajdonos oligarchák egyéb üzleti érdekeltségeinek nyakló nélkül biztosított források - miatt a bedőlés határán állt, pláne azután, hogy a múlt héten már terjedni kezdtek a pletykák a bajokról. A pletykák hatására a befektetők komolyan shortolni kezdték a bankot, pedig a két oligarcha akkor még határozottan tagadta, hogy bajok lennének.

Igaz, december 14-én, négy nappal az államosítás előtt még az államosítás ötletét is vad pletykának minősítették.

Aztán vasárnap beleegyeztek a teljes államosításba, így a PrivatBank hétfőn száz százalékban állami tulajdonba került.

A kormány tájékoztatása szerint az államosítást a nemzetközi pénzügyi szervek szigorú felügyelete mellett hajtották végre.

A PrivatBank Ukrajna legnagyobb lakossági bankja, a magánszámlák több mint harmadát itt vezetik.

A PrivatBank államosítása Ukrajna területi egysége szempontjából sem lényegtelen fejlemény. Kolomojszki 2015-ig Dnyipropetrovszk kormányzója volt, nagyban neki tulajdonítják, hogy ebben a kelet-ukrajnai régióban nem jártak sikerrel a szeparatisták, és stabilan az ukrán állam része maradt. Kolomojszki 2015-ben összeveszett Ukrajna szintén oligarcha származású elnökével, Petro Porosenkóval, de nem váltott oldalt - részben azért, hogy ne sodorja ezzel veszélybe bankját. (Via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.