A kapus kezezéséért ítélt tizenegyest a világ egyik legjobb bírója

Cakir itt épp a Mönchengladbach - Manchester City BL-csoportmeccsen dirigál 2016. novemberében. Fotó: Leon Kuegeler / Anadolu Agency

Cüneyt Cakir neve viszonylag jól cseng a nemzetközi foci követőinek fülében. A török játékvezető rendszeresen vezet Bajnokok Ligája-meccseket, és rendre felbukkan a nagy világversenyeken is.

2014-ben a vébén ő vezette a holland-argentin elődöntőt, 2015-ben a Barcelona-Juventus Bajnokok Ligája-döntőn fújta a sípot a Berlinben, idén pedig két BL-elődöntőt is ráosztottak.


A példából is látszik, hogy nem mindig a legnagyobb csapatok meccsei a legnehezebbek: Cakir ezúttal hazai földön, a Rizespor-Osmanlispor (0-1) török bajnoki találkozón fújta a sípot, és a 67. percben ritkaságszámba menő ítéletet hozott: tizenegyest adott a kapus kezezéséért.

A litván Zydrunas Karcemarskas ment fel menteni, és érte a kezét a labda, erre fújt büntetőt Cakir, aki valószínűleg más testhez gondolta vagy látta oda a magasba nyúló kezet. Szerencséje volt, mert a kapus kiszedte Jakob Jantscher tizenegyesét, így a hiábának végül nem maradt jelentősége. (Nemzeti Sport)