A magyarok a legszegényebbek között vannak a régióban

gazdaság
2016 december 27., 13:13
comments 358

Összesen húsz ország anyagi helyzetét hasonlította össze egy felmérésben az Európai Központ Bank, írta a Hvg. Ennek alapján nem csoda, ha úgy érezzük, hogy még az ág is húz minket: a vizsgált országok közül

nálunk már csak Lettországban szegényebbek az emberek.

A felmérésben az eurózóna 18 országa mellett Magyarország és Lengyelország vett részt, és nem az átlagos vagyont vizsgálták benne, hanem a mediánt.

Mediánvagyonnal az az ember rendelkezik, akinél ugyanannyian gazdagabbak, mint amennyien szegényebbek. Ez Magyarországon 26 200 euró, vagyis kb. 8,1 millió forint, ami nem készpénzben, hanem ugye vagyonban, tehát lakással, kocsival stb. együtt értendő.

Ehhez képest Lengyelországban a mediánvagyon 57,1 ezer euró, de még Szlovákiában is a magyar kétszerese, 50,3 ezer euró, nem beszélve Ausztriáról, ahol 85,9 ezer euró. Nálunk kevesebb mediánvagyona csak a letteknek van. Európa leggazdagabb országa Belgium, náluk ez a mutató 217 ezer euró.

Kiderült az is, hogy vagyoni helyzet leginkább két dologtól függ főleg, és az egyik az, hogy van-e lakásod. A lakástulajdonosok mediánvagyona 226 ezer euró, de akiknek jelzáloghitel van a lakásukon, azoknak csak 144 ezer. Egy bérlő vagyona 8900 ezer euróra tehető.

A másik fontos tényező a kor: a legnagyobb vagyonnal 65-74 évesek rendelkeznek, utánuk az 55-64 évesek jönnek. A legszegényebbek a 16 és a 34 és közöttiek.

Az európaiak átlagos vagyona nagyjából tíz százalékkal csökkent 2010 óta. Ez azért van, mert ebben az időszakban lezuhant az ingatlanok értéke, ami, mint már kiderült, egy európai ember vagyonának legfontosabb tényezője.

Sokkal nagyobb probléma ennél az összvagyon eloszlásának egyenlőtlensége. A felmérésben résztvevő húsz ország medián vagyona 104 ezer euró, ez a magyar mediánnak kb. négyszerese. A leggazdagabb tíz százaléknál viszont azonban már 496 ezer eurót, míg a legszegényebb ötnél már negatív értéket mértek.

Amire a jól fizetett elemzők hosszas vizsgálódás után jöttek rá, azt szegény kis országunk tehetséges művészei már rég megénekelték: amíg Palika gazdagnak, addig Kis Grófo szegénynek született.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.