A németek többsége szerint nem lehet Merkel menekültpolitikáját okolni a berlini merényletért

A Politico ismertette a legfrissebb német közvélemény-kutatási adatokat, melyeket a berlini terrortámadás után vettek fel. A karácsonyi vásáron történt merénylet után szélsőjobbról azonnal politikai támadást indította Angela Merkel kancellár és a német kormány ellen, Merkel menekültpolitikáját okolva, de a felmérések szerint a németek többsége másképp gondolkodik erről.

A Forsa felmérése szerint a németek 68 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a kancellár lépéseit kéne hibáztatni a merényletért.

A tizenkét áldozatot követelő kamionos támadást a tunéziai Anis Amri követte el, akinek menedékkérelmét korábban megtagadta a német állam, és már ki kellett volna toloncolni.

A válaszadók 28 százaléka érzi felelősnek Merkel politikáját a merénylet miatt. Ennek a csoportnak a többsége a szélsőjobbos AfD szavazója.

A kutatásokból az is kiderült, hogy az AfD nem tudott erősödni a támadás után, még mindig 12 százalékon állnak. Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága viszont két százalékkal nőtt, 38 százalékra. A CDU/CSU ezzel kiegyenlítette az év közben elszenvedett veszteségeket, támogatottsága elérte a januárban beállított éves csúcsértéket.

A kutatásból az is kiderült, hogy a németek 52 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, ami ugyancsak 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest. A kormányfő így már 39 százalékponttal vezet lehetséges kihívója, a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel előtt, aki 13 százalékon áll.

A válaszadók háromnegyede értett egyet azzal, hogy a belbiztonsági kérdések egy kiemelt téma lesz a 2017-es választások során. (Politico, MTI)