Döbbenetes pénzeket keresnek a magyar focisták az NB1-ben

sport
2016 december 29., 14:19
comments 118

A Magyar Nemzet megpróbálkozott a lehetetlennel, és megpróbálták megtudakolni a magyar kluboktól, hogy mennyit keresnek a magyar focisták. Ezt az információt itthon régóta hétpecsétes titokként védik a klubok, ami azért is izgalmas, mert a nyugat-európai bajnokságokban, ahol tele vannak a stadionok és ahol a legnagyobb sztárok lépnek hétről hétre pályára, pontosan lehet ismerni a játékosok fizetését.

Igaz, ott a verseny mozgatja a klubok közötti vetélkedést, míg itthon piaci alapon teljesen fenntarthatatlan lenne az egész rendszer. Nálunk a TAO néven eltérített állami pénzek mellett kormányközeli-közbeszerzéskirály vállalkozók öntik bele a pénzt a fociba, hogy aztán általában már szeptemberben ne legyen magyar csapat talpon az európai kupaporondon.

link Forrás

Na ilyen körülmények között nem lehet tudni semmit arról, mennyit keresnek az első osztály klubjainak játékosai. A Magyar Nemzet írt az összes klub vezetőségének, de a legtöbb helyről egyszerűen lepattintották őket. Két helyről kaptak érdemi választ, ezek viszont alkalmasak arra is, hogy a bajnokság egészéréről valamennyire átfogó képet kapjunk.

Hosszan válaszolt a lap kérdéseire a Budapest Honvéd amerikai tulajdonosa, George F. Hemingway, aki szerint

Magyarországon az 1000 eurós, vagyis jelenlegi árfolyamon mintegy 300 ezer forintos havi fizetés alacsonynak számít, a plafon pedig valahol 25 000 euró körül mozog.

Ez átszámítva 7,8 millió forintot jelent, havonta. Ahogy a lap megjegyzi, egy átlagos magyar munkavállaló három év alatt keres meg ennyit, igaz, ő nem is a világhírű NB1-ben focizik az állami pénzekből kitömött klubok egyikében.

Hemingway azt is elárulta, a Kispestnél 1000 és 5000 euró között keresnek a focisták, de e mellé még jár pontpénz, és jár aszerint is bónusz, hogy valaki hányszor volt kezdő. A klubvezető beszélt arról is, hogy amióta a szerencsejátékpénzekből is kapnak a klubok, elszabadultak a fizetések, a játékosok igényei is elrugaszkodtak a földtől.

Hemingway sok játékossal tárgyalt, ismeri a magyar foci belügyeit, ezalapján festette le, hogy néznek ki szerinte nagyjából a fizetések a magyar fociban.

  • A legtöbb magyar focista 5000 euró alatt, de ezer euró felett visz haza havonta.
  • Majd jön a 5 és 10 ezer euró közöttiek kasztja, ahova szerinte sokan tartoznak Magyarországon, de pontos számot nem tippelt.
  • Végül vannak a csúcsfizetések, a 10 és 25 ezer euró között keresők csapata. Tucatnyian tartozhatnak ide.

Hemingway mesélt arról is, hogy nem feltétlen a legnagyobb magyar klubok környékén kell keresni a jól fizetett játékosokat, említette például a másodosztályú Békéscsabát és Felcsútot is, ahol úgy tudja, vannak játékosok, akik jobban keresnek, mind a legjobban fizetett honvédos.

„Ha mindenki más nyilvánossá tenné a játékosok fizetését, mi is így tennénk. Rákosi szavaival élve, kapitalista csökevény az a hozzáállás, hogy a klubok nem szeretnék közölni a pontos béreket. A rendszerváltás után a legtöbb futballista illegálisan kapta a fizetését, hogy ne kelljen adóznia, ezt szüntette meg teljesen, hogy 2010 táján bevezették az ekhózást. A futballisták az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással adóznak”

– mondta a lapnak Hemingway arról, hogy most már tényleg alig van racionális oka, miért ne lehetne nyilvánosságra hozni a fizetéseket. Szerinte a Real Madrid szurkolóit egyáltalán nem zavarja, hogy eurómilliókat keresnek a játékosok, mert világklasszis teljesítményt nyújtanak. Itthon viszont másképp gondolkodnak a tulajdonosok, mivel hétvégente általában nagyon gyatra produkciót lehet csak látni.

A Vasas volt a másik klub, amelyik válaszolt érdemben is a lap megkeresésére. Vancsa Miklós ügyvezető elmondása szerint pontos összeget nem árulhat el,

de átlagosan 4000-5000 eurót, azaz 1,2-1,5 millió forintot keresnek a játékosoaik.

A klubok többsége amúgy egyszerűen üzleti titokra hivatkozva utasította el a megkeresést. A felcsúti Puskás Akadémiától még csak választ sem kaptak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.