2016 hőse: az ember, aki titokban átírta Orbán Viktor karácsonyi interjúját

media
2017 január 02., 14:28
comments 381

Hős az, aki személyes érdekeit háttérbe helyezve szembeszáll az ellenséggel, és egy magasztos cél érdekében, a veszéllyel dacolva bátor cselekedeteket, úgynevezett hőstetteket hajt végre.

Az az ember, aki stikában mindenféle mondatokat írt Orbán Viktor karácsonyi interjújába, ami december 24-én jelent meg a Fejér Megyei Hírlapban, kétségkívül hős. Ugyanolyan hős, mint Héraklész, Antigoné, János vitéz, Luke Skywalker vagy Bonaparte Napóleon, Hegel kedvenc hőse, aki – a kiváló filozófus szerint – annak idején egyszerre testesítette meg a nép szellemét (Volksgeist), a világ szellemét (Weltgeist) és a kor szellemét (Zeitgeist).

Szóban forgó hősünk magasztos hőstette abban állt, hogy az utolsó pillanatban, közvetlenül a nyomdába küldés előtt belépett a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségi rendszerébe, és beleirkált az előre leadott, központi utasításra tizenkét megyei lapban megjelentetendő Orbán-interjúba, a miniszterelnök szájába adva olyanokat, hogy „a kórházi hullák száma emelkedik” meg hogy a korrupciós vádat „mi is használjuk”.

Oké, önmagában ez nem akkora hőstett, mint egy nap alatt kitakarítani Augeiasz istállóját vagy felrobbantani a Halálcsillagot. Normális rendszerben ez nem is hőstett egyáltalán, hanem szimpla sajtóetikai vétség: kiosztanak érte egy akkora sallert, hogy fájjon, esetleg egy fegyelmit, rosszabb esetben kirúgják az illetőt, és felvesznek helyette valakit, aki megesküszik, hogy soha nem jutna az eszébe hősködni.

Csakhogy ez a rendszer nem normális rendszer. A Fejér Megyei Hírlapnak például ebben a rendszerben konkrétan annyi köze van a szabad, független sajtóhoz, mint Augeiász istállójának Szemiramisz függőkertjéhez. Ez a rendszer egy év alatt bekebelezte, becsicskította vagy bezárta a magyar médiaorgánumok jelentős részét, a TV2-t, az Origót, a Népszabadságot, a kereskedelmi rádiókat; rátette a kezét mind a 12 megyei napilapra, a közpénzből fenntartott közszolgálati médiában pedig a kiegyensúlyozott tömegtájékoztatás álcája alatt olyan gátlástalan kormánypropagandát folytat, hogy Kim Dzsongun mind a tíz ujját megnyalná utána.

A megyei lapok rendszere úgy néz ki, hogy ezeket az újságokat, köztük a Fejér Megyei Hírlapot a Pannon Lapok Társasága nevű cég adja ki, amit tavaly felvásárolt a Népszabadságot bezáró Mediaworks. A Mediaworks tulajdonosa az Opimus Press nevű cég, ami köztudomásúlag Mészáros Lőrinc, aki pedig köztudomásúlag Orbán Viktor. A Pannon Lapokhoz tartozó tizenkét megyei lapban közölt cikkek egy része, mint például a karácsonyi Orbán-interjú, központi utasításra íródik és jelenik meg, anélkül, hogy a szerkesztőségeknek bármiféle beleszólásuk lenne akár a témaválasztásba, akár a cikkek tartalmába.

Ebben a rendszerben beleírni egy Orbán-interjúba, hogy „nem érdekel minket az emberek véleménye”, nem trollkodás, nem hekkerkedés. Ebből az emberből ez a rendszer csinált hőst, tette pedig kizárólag ebben a rendszerben értékelhető hőstettként, de ebben igenis hőstett.

Kik a társaid? Úgyis tudjuk!

Azt, hogy Orbán-interjú átírása mekkora hőstett volt, mi sem mutatja jobban, mint az a heves reakció, amit kiváltott a rendszerből. A Fejér Megyei Hírlap munkatársainak december 27-én reggel meg kellett jelenniük Veszprémben, ahol mindannyiuk számítógépét ellenőrizték, majd délben megkezdődött a vallatásuk, ami kilenc és fél órán át, este fél tízig tartott. A gyanúsítottaknak egyenként kellett egy tíztagú kihallgató bizottság elé járulniuk, és volt köztük, akinek a hazugságvizsgáló ötletét is felvetették – jegyezzük itt meg, hogy még többszörösen visszaeső tömeggyilkosokat sem szoktak egyszerre tízen vallatni, főleg úgy nem, hogy egy ügyvéd nem sok, annyit sem vihetnek magukkal, ami mindennél jobban mutatja a cselekmény (lásd hőstett) súlyát. És bár egyikükre sem sikerült rábizonyítani semmit, sőt gyakorlatilag kiderült, hogy ártatlanok, ötüket, köztük a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt úgy rúgták ki az állásukból, hogy a lábuk nem érte a földet. Mindezt úgy, hogy semmi közük nem volt az interjúhoz, mármint azon kívül, hogy az központi utasításra az általuk szerkesztett lapban volt kénytelen megjelenni. Ha akartak volna sem nyúlhattak volna bele, merthogy ugye a központból érkezett az anyag.

Ebben a rendszerben bármibe bármit beleírni igenis hőstett.

Gyanakvó médiamegfigyelőkben emellett felmerült a lehetőség, hogy az ember, aki átírta az interjút, nem hős ellenálló, hanem az egész a Fidesz szándékos hekkje, amit aztán ürügyként fel lehetett használni arra, hogy eltávolítsák a bekebelezett megyei lapoktól a nem kívánatos elemeket. Ebben az esetben hősünk ugyanúgy fiktív, mint Héraklész, Antigoné vagy János vitéz. De attól még ugyanúgy megtestesíti a nép szellemét (Volksgeist), a világ szellemét (Weltgeist) és a kor szellemét (Zeitgeist), mint Hegelnek Bonaparte Napóleon. És attól még persze ő az év hőse.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.