Kétezer év után lemond sómonopóliumáról a kínai állam

gazdaság
2017 január 02., 11:25
comments 30
Sómező Ausztráliában. Fotó: Ed Dunens / Flickr CC BY 2.0
photo_camera Sómező Ausztráliában. Fotó: Ed Dunens / Flickr CC BY 2.0

Több mint kétezer év után lemond sómonopóliumáról a kínai állam, a jövőben a termelők maguk is forgalomba hozhatják terméküket. A történelmi időkben a só az államok fontos bevételi forrása volt - a középkori magyar történelmet tanulmányozók ezzel alaposan tisztában lehetnek. De míg Európában az újkorban már megtörték a sómonopóliumot, Kínában a feudális állam bukása, majd a kommunisták 1949-es hatalomra kerülése után is fenntartották.

De annyira, hogy még a 21. században is ítéltek el embereket azért, mert sót mertek árulni.

A kínai vezetés most nemcsak a monoplóliumról, hanem a központi ármeghatározásról is lemondott. A termelők a jövőben a termelési költségeik, a termék minősége, és a kereslet-kínálati viszonyok alapján maguk határozhatják meg az árat. Persze nem lesz teljesen szabad a piac, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság közleménye szerint a hatóságok "biztosítani fogják az alapvető árstabilitást". (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.