Szép számmal akadnak korrupciós ügyben érintett politikusok az új román kormányban

külföld
2017 január 04., 08:46
comments 44

Fölényes győzelmet arattak a szociáldemokraták Romániában, és hamarosan leteszi az esküt az új baloldali kormány. Mint kiderült, az új kabinet tele lesz olyan emberrel, aki korábban korrupciós gyanúba keveredett.

Például:

Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter lesz, bár tavaly tavasszal egy rövid időt előzetes letartóztatásban volt. Négy rendbeli vesztegetésért, három rendbeli hatalommal való visszaélésért és pénzmosásért állt bíróság előtt. Decemberben aztán újra kellett indítani a tárgyalását, mert a bíróság megállapította, hogy a nyomozáshoz olyan adatokat is felhasználtak, amelyek megszerzésére a nyomozóknak nem volt felhatalmazásuk.

Lia Olguta Vasilescu, az új munkaügyi miniszter. Fotó: Wikipedia
photo_camera Lia Olguta Vasilescu, az új munkaügyi miniszter. Fotó: Wikipedia

Az igazságügyminiszter Florin Iordache lesz, aki 2013-ban egyik kezdeményezője volt annak az amnesztiatörvénynek, ami a hatalommal való visszaélésért elítéltek számára hozta el a szabadságot.

A külügyminiszter Teodor Melescanu lesz, aki 2014-ben nyolc nap után volt kénytelen lemondani erről a posztjáról, miután a külügy nem tudta megszervezni a külföldön élők szavazását. Akkoriban felmerült a gyanú, hogy a baloldal direkt nehezetítette meg a nagykövetségeken szavazók dolgát, mert a külföldön élők hajlamosak inkább jobbra szavazni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.