A kormány saját bevallása szerint se költött még annyit GDP arányában az oktatásra, mint a szocialisták

POLITIKA
2017 január 5., 10:25
comments 108

2016 végén pár csinos ábrán (.pdf) foglalta össze a kormány, hogy hogyan alakult az oktatásra fordított költségvetési támogatások összege és aránya az elmúlt bő két évtizedben.

Az adatok siralmasak, egy összefoglaló táblázatból kiderül, hogy 1995 óta mindössze két évben, 2002-3-ban költött GDP-arányosan többet a kormány az oktatásra az 1995-ös 5,3 százaléknál.

Orbán Viktor másodszori hatalomra kerülése óta még sosem költöttek többet a GDP 4,4 százalékánál oktatásra, 2013-ban, a mélyponton mindössze 3,9 százalék volt ez az arány. Ebben az évben nominálisan 120,5 milliárd forinttal költöttek kevesebbet oktatásra.

Az oktatás támogatásának GDP-arányos alakulása leginkább ezen a két ábrán látható:

Ez a harmadik ábra pedig azt mutatja, hogy nominálisan mostanra azért már nőtt az oktatásra fordított összeg, még ha GDP-arányosan még mindig kevesebb, mint 1990-2010 között bármikor.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt