Tizennégy álnevet használt a berlini kamionos merénylet elkövetője

külföld
2017 január 05., 20:25

A belga szövetségi ügyészség képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy

a térfigyelő kamerák felvételei megerősítették, hogy Anis Amri, a decemberi berlini kamionos merénylet elkövetője szökés közben Hollandián és Belgiumon is átutazott, mielőtt Franciaországon keresztül Olaszországba érkezett volna.

Amrit két nappal a kamionos támadás után, december 21-én rögzítették a biztonsági kamerák a német határ közelében található hollandiai Nijmegen városban, majd később az amszterdami főpályaudvaron. Este hétre már Brüsszelbe érkezett, ahol két órát várakozott, mielőtt továbbutazott volna Franciaországba, majd onnan Olaszországba.

Lukasz Urban kamionja a merénylet után (Fotó: Tobias Schwartz / AFP)
photo_camera Lukasz Urban kamionja a merénylet után (Fotó: Tobias Schwartz / AFP)

Közben Észak-Rajna-Vesztfália rendőrsége arról számolt be, hogy tunéziai férfi összesen

14 álnevet használt Németországban, hogy kijátssza a hatóságokat és szabadon utazhasson.

Németország mind a tizenhat tartománya saját rendőrséggel, biztonsági szolgálattal működik, amiket a szövetségi hivatalok ellenőriznek. Anis Amri azzal, hogy különböző neveken vetette magát nyilvántartásba, különböző tartományok bevándorlási hivatalainál, sikeresen úszta meg korábbi jogerős kiutasítását.

AFP PHOTO / HO / AAMAQ NEWS AGENCY
photo_camera AFP PHOTO / HO / AAMAQ NEWS AGENCY

A 24 éves tunéziai férfi tizenkét embert megölt és sokakat megsebesített, amikor egy lopott kamionnal egy karácsonyi vásárba hajtott a német fővárosban december 19-én. Amrinak sikerült elmenekülnie a helyszínről, december 23-án lőtték agyon egy rendőri ellenőrzés során Milánóban, miután négy napon át hiába keresték Európa-szerte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.