Litvániában megtiltották egy adatközpont megépítését, mert orosz kémkedéstől tartottak

külföld
2017 január 09., 19:06
comments 72

Az eset még tavaly történt, de csak most hozta nyilvánosságra Darius Jauniskis, a litván kémelhárító szolgálat vezetője.

Elmondta, hogy a kormány a Litvániában bejegyzett Arcus Novus építővállalat tervével kapcsolatos aggodalmakra reagált, amely üzleti vállalkozások számára felhőszolgáltatást biztosító adatközpontot tervezett kiépíteni. "Figyelmeztettük a kormányt, hogy amennyiben az adatközpontot optikai kábellel Oroszországhoz csatolják, ráköthetik az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rádióelektronikai felderítő hálózatára".

Vidmantas Tomkus, az Arcus Novus vezérigazgatója közölte, hogy a cég beperli a kormányt, amiért megváltoztatta a döntését. "Nevetséges az az érvelés, hogy egy ellenséges adatközpontot esetleg bekötnek majd az orosz biztonsági szolgálatokhoz, amikor Litvánia már ma is optikai kábellel csatlakozik Oroszországhoz, csakúgy mint a világ többi részéhez" - mondta a vezérigazgató.

Az információtechnológiai biztonsággal kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek az Oroszországgal határos három baltikumi uniós tagállamban. A litván nemzetbiztonságot fenyegető legnagyobb veszélynek az orosz számítógépes kalózokat tekintik - közölte a kémelhárító hivatal egy tavalyi jelentésében.

A nyugati országok - élükön az Egyesült Államokkal és Németországgal - már többször hangoztatták aggodalmaikat, amelyek szerint állami hátterű orosz hackerek demokratikus intézmények megingatására törnek. A Kreml tagadja, hogy köze lenne ezekhez az akciókhoz.

A litván információtechnológia biztonságért felelős vezető korábban azt mondta a Reutersnek, hogy 2015 óta három orosz kémprogramot találtak a kormány számítógépein, és 2016-ban húsz kísérlet történt a gépek megfertőzésére.

Egy 2014-ben elfogadott törvény alapján a litván kormány leállíthat bármilyen energiaipari, szállítási vagy információtechnológiai projektet, amelyet a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek talál. Az állami biztonsági hivatal közölte, hogy 2015-ben négy ilyen beruházás leállítását javasolta a kormánynak, közöttük a vilniusi repülőtér bővítését, annak kivitelezője ugyanis egy olyan litván üzletember lett volna, aki egy Moszkva melletti repülőtéren is bővítési munkákat végez. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.