Magyar gyerek fedezte fel: kutyamanccsal is be lehet lépni az ujjlenyomatzáras Iphone-ra

2017 január 9., hétfő 9:06

A 444 történetének első relenváns technológiai tényfeltárását végezte el január 8-án vasárnap este Szily Mirjam (13), amikor kísérleti úton bebizonyította, hogy az ujjlenyomatzáras Iphone-okra a kutyák is be tudnak lépni.

A fiatal kutató először a logikusabbnak gondolt orrlenyomattal próbálkozott. A kísérleti eszköz egy Iphone SE készülék volt, az alany pedig Füles (4), a nőstény szálkás szőrű törpetacskó. Jó pár próbálkozás alapján azonban kiderült, hogy a kutyaorr túl nedves, ami megzavarja az ujjlenyomatellenőrzőt, így Füles orradatait nem lehetett bevinni a rendszerbe. A mancslenyomat azonban - némi meglepetést keltve - tökéletesen működött. Az alany jobb mellső mancsának balról első - mutató? - ujját nyomta a magyar tudós az e célt szolgáló felületre, a rendszer pedig pont úgy működött, mintha emberi ujjlenyomattal dolgozott volna.

Az eredmények kiértékelése folyik, egy üzlettársam már programozza a Kutyatindert.

(Az érzékenyebb olvasók megnyugtatására mondom, hogy nem, Fülike nem depressziós és nem "ahhoz is fáradt vagyok, hogy felakasszam magam" nézéssel néz, hanem általában ilyen a tekintete.)