Kezdődhet a magyar civilek ledarálása

politika
2017 január 10., 07:57
comments 420

Idén elkezdődhet a 2014-es norvégcivil-ellenes hadjárat második felvonása, a célpontok ezúttal a Soros György, és más külföldi források által támogatott civil szervezetek lesznek. A parlament honlapján meg is jelent a törvénymódosítás címe, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a nem kormányzati szervezetek tisztségviselőit. A Vasárnapi Hírek ennek alapján arról írt, ez lehetőséget teremthet majd arra, hogy “a nyilvánosság előtt cincálják szét őket”.

A VH szerint a jogalkotási terv átírná az „állampolgári társulások jogszabályi környezetét" is. Az még nem világos, pontosan hogyan, de mivel Orbán Viktor már nyíltan arról beszélt, hogy ezek a szervezetek ellenséges külföldi erők előretolt állásai, valószínűleg nem adókedvezményeket kapnak.

A Guardian cikke szerint a magyar civil szervezetek pontosan arra számítanak, hogy a magyar állam lesújt rájuk idén, Donald Trump beiktatása után.

“Úgy tűnik, Orbánnak nagyobb tere lesz arra, hogy végrehajtsa azokat az intézkedéseket, amik szembemennek a demokráciával és a jogállammal”

- mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a lapnak. “A Trump-adminisztráció érkezése is hozzájárul ehhez. Orbán pedig arra számít, hogy Franciaországban, Hollandiában és Németországban is változások jönnek idén, ezek pedig erősítik majd Magyarország pozícióját.”

Chris Stone, az Open Society Foundations elnöke a Guardiannek azt mondta, a szervezete folytatja munkáját Magyarországon, de elismerte, hogy a magyar helyzet az egész EU tesztje lehet.

“Meglátjuk, mit tesz Európa, ha a magyar helyzet súlyosabbra fordul. Egész Európát érintheti ez a kérdés.”

A civil szervezeteknek Ororszországban mentek neki hasonló módon. Ott működik olyan rendszer, hogy ha egy szervezet elfogad pénzt külföldi támogatótól, akkor automatikusan “külföldi ügynöknek” minősül, függetlenül attól, hogy mivel foglalkozik.

,,A legnagyobb veszély, hogy a kormány negatív hadjárata eltántorítja majd az embereket a civil jogvédőktől, éket ver a társadalom és azon civil szervezetek közé, amik segíthetnek a jogsértések visszaszorításában” - mondta a várható lépésekről a Vasárnapi Híreknek Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

Németh Szilárd,a Fidesz alelnöke ősszel arról beszélt, a titkosszolgálatoknak kell vizsgálniuk a Sorossal együttműködő szervezeteket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.