Kivizsgálják, miért húzott furákat az FBI vezetője az amerikai kampány hajrájában

külföld
2017 január 12., 23:00
comments 172

Vizsgálatot indított az amerikai igazságügyminisztérium főfelügyelője, hogy kiderüljön, mi motiválta arra az FBI vezetőjét, James Comey-t, hogy meglépje azokat a furcsa lépéseket, amiket meglépett.

Michael Horowitz főfelügyelő közölte, azt fogja vizsgálni, hogy politikailag motiváltak voltak-e Comey lépései, és hogy minden alkalommal követte-e az előírt protokollt. (A főfelügyelő, azaz inspector general egy olyan pozíció, aminek sajnos nincs magyar megfelelője, de az állami intézmények törvényes működésének felügyeletére hozták létre; minden minisztériumnak és szövetségi szervnek külön független főfelügyelője van.)

Főleg az volt különös, amikor a választások előtt egy héttel az FBI vezetője újra bedobta Hillary Clinton korábban valamennyire a szőnyeg alá söpört email-ügyét, hogy aztán néhány nappal később közölje, hogy semmi nem lett a felelevenített vizsgálatból. Így a kampány utolsó napjaiban, amikor sok bizonytalan választó meghozza döntését, semmi másról nem volt szó, mint a Clintont sokak szemében megbízhatatlanná tevő email-ügyről.

A főfelügyelő azt is vizsgálni fogja, hogy hogyan lehetett az, hogy a Clinton ügyeiben folyó nyomozást egy olyan ember felügyelte az FBI-on belül, akinek felesége Clinton politikai szövetségese volt, és azt is, hogy miért szivárogtatott Clinton kampányának egy igazságügyminisztériumi tisztviselő. (New York Times, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.