A világ legkisebb rakétáját próbálta űrbe juttatni Japán, de végül a tengerbe zuhant

tudomány
2017 január 15., 05:11
comments 61

Felbocsátották vasárnap Japánban a világ legkisebb űrrakétáját, amely műholdat állított volna Föld körüli pályára, de ez nem sikerült, mert a rakéta a tengerbe zuhant.

A mintegy 9,54 méter hosszú, 52 centiméter széles, 2,6 tonna súlyú rakétát - fedélzetén a TRICOM1 nevű műholddal - a déli Kagosima prefektúrában fekvő ucsinurai űrközpontból indították. Az első híradások arról szóltak, hogy a start sikeres volt, és a három kilogrammos távközlési műhold 200 kilométeres magasságban levált a rakétáról.

Később azonban a japán űrhivatal (JAXA) közölte, hogy a kommunikációs rendszer meghibásodása miatt az indítás utáni harmadik percben megszakadt az űrmisszió, a háromlépcsős rakéta második fokozatának a hajtóművei már nem indultak be, és az űreszköz rakományával együtt a tengerbe zuhant.

AFP PHOTO / JIJI PRESS
photo_camera AFP PHOTO / JIJI PRESS

A japán űrkutatási ügynökségnek a kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel, mobiltelefonokban és háztartási eszközökben is használt akkumulátorokkal sikerült leszorítania a rakéta fejlesztési és indítási költségeit. A program ára így nem haladta meg a 3,6 millió dollárt. A szóban forgó rakéta méreteiben és súlyában durván az ötöde volt a JAXA által használt hordozórakétáknak.

A parányi műhold az előzetes számítások szerint legalább egy hónapig lett volna üzemképes, elliptikus pályán keringve. A fedélzetén elhelyezett kamerával a bolygó felszínéről készült képeket küldött volna a Földre. (MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.