Hiába szeretné a kormány, nem jön elég migráns Magyarországra

2017 január 16., hétfő 11:08
262

Mivel egyre több Magyarországon az építőipari beruházás, egyre nagyobb a munkaerőhiány is a szektorban. Szakértők szerint a problémákat csak intenzív gépesítéssel, és 2000-3000 legálisan foglalkoztatható vendégmunkással lehetne megoldani.

A kormány is érzi a problémákat, tavaly egyszerűsítette a nem EU-s állampolgárok, a szomszédos harmadik országból érkezők, így például az ukránok, a szerbek és a fehéroroszok tartózkodási és munkavállalási engedélyeinek adminisztrációját. De egyelőre ők sem akarják ellepni az országot.

Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint ezen erőteljesebb országreklámmal lehetne segíteni.

A fő gond persze az, hogy aki Magyarországig eljut, az eljut messzebbre is, a magyar bérek pedig még mindig nem túl versenyképesek a nyugatiakhoz képest.

Közben viszont Magyarország a regionális versenytársakhoz képest is lemarad a vendégmunkásokért folytatott versenyben: Lengyelországban már egymillió ukrán dolgozik, és Csehország is igényt tart rájuk, csak Prágában 80 ezer ukrán és fehérorosz szakmunkást foglalkoztatnak az ottani cégek.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a válság idején 85 ezer munkás hagyta el az építőipart, és hiába vettek fel azóta 12 ezer embert, a szakember- és munkaerőhiány mostanra általánossá vált. (Világgazdaság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt