Három közepes földrengés volt Olaszország közepén

A földmozgásokat érezni lehetett Rómában is, illetve abban a térségben, ahol tavaly több száz halálos áldozatot követelő rengések sorozata történt.

Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek, de kisebb anyagi károkat már nem sokkal a rengések után jeleztek. Hírügynökségi beszámolók szerint Rómában elővigyázatosságból két metróvonalat is kiürítettek a rengések miatt.

Az amerikai földtani intézet jelentése szerint az első, 5,3-as erejű földrengés középpontja 104 kilométerre északkeletre volt Rómától, és mindössze hét kilométerre Amatrice városától, amely súlyos károkat szenvedett a tavaly augusztusi nagy erejű földrengésben. A második szerdai rengés ereje 5,7-es volt az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint, míg a harmadiké megegyezett az elsőével.

A 6,1-es fokozatú amatricei földrengésben háromszázan haltak meg, épületek és lakóházak ezrei semmisültek meg. Azóta több mint 45 ezer utórengés volt a térségben. Októberben történt egy 6,6-os fokozatú is - ez volt az elmúlt 36 év legerősebb földrengése.

A város polgármestere most azt közölte, hogy több, akkor megsérült épület most végleg összedőlt. Teljesen leomlottak például a Szent Ágostonnak szentelt templom tornyának maradványai.

Az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet jelentése szerint az elmúlt hónapok rengései 600 négyzetkilométernél nagyobb területen változtatták meg a térség domborzatát, az epicentrum környékén például mintegy 70 centimétert süllyedt a talaj. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.