Rejtélyes járvány tombol az American Airlines légikísérői között

2017 január 19., csütörtök 11:47

Hólyagok, kiütések, viszkető szem, fájó torok, légzési panaszok. Csak néhány a tünetek közül, amitől az American Airlines légikísérői szenvednek azóta, hogy az ősszel új egyenruhát kaptak.

Az American Airlines két légikísérője, még a régi egyenruhában, 2008 júliusában. Ők még nem az irritáló ruha, hanem az akkor tervezett csoportos létszámleépítés miatt tűnnek ilyen letörtnek. Scott Olson/Getty Images Fotó: Scott Olson

Adná magát a következtetés, hogy az allergiás reakciónak tűnő panaszokat a Twin Hill által gyártott, gyapjú-poliészter összetételű egyenruhák okozzák, ezért a légikísérők harmadát képviselő szakszervezet saját költségén, húszezer dollárért rendelt teszteket.

De azok az ég világon semmi különöset nem mutattak ki a ruhákban, ahogy az a három, egymástól független vizsgálat, amit az American Airlines rendelt meg egymillió dollárért.

Ha ez nem lenne elég, a Twin Hill maga is rendelt vizsgálatokat egy független laboratóriumtól, de az alapján sincs semmi a ruhákban, ami ilyen reakciókat okozhat. Pedig a szakszervezet elnöke, a 33 éve az Americannál dolgozó Bob Ross szerint egyértelműen a ruha lehet a felelős. Ő maga például csak egy napig hordta az új egyenruha ingjét, hogy "estére az egész mellkasom, nyakam és karom vörös legyen". Állítása szerint a bőrpír csak kétszeri zuhanyzás után múlt el, de csak azután, hogy

az inget és a csomagolását is kidobta.

A Twin Hillt eléggé megviselte a botrány. Annyira, hogy január 9-én már sértődött levelet is írtak, amiben azzal gyanúsították a szakszervezetet, hogy nyilatkozataikkal rontják a cég hírnevét.

A Twin Hill ruháival amúgy nem először történnek furcsaságok. 2011-ben az Alaska Airlinesnak szállítottak új egyenruhákat, ahol a légikísérők ugyanilyen allergiás panaszokat tapasztaltak. Ők pert is indítottak a cég ellen, amit aztán el is buktak, mert akkor sem mutattak ki a laborok semmi szokatlant.

Pedig szokatlan jelenségből akad még pár. Például a pilóták, akik ugyanilyen egyenruhákat kaptak, egyáltalán nem panaszkodnak. (Via Bloomberg)