Trumpot az első percben elmozdíthatják, amint hivatalba lép

külföld
2017 január 20., 16:02
comments 244

Donald Trump a beiktatása utáni első pillanatban elmozdíthatóvá válik: ha a Kongresszus szeretné, akármikor elindíthatják a közjogi felelősségre vonási folyamatot (impeachment), amivel Trumptól elvehetik az elnöki tisztséget.

Nem volt még olyan a modern időkben, hogy egy amerikai elnök egy komolyabb üzleti birodalom tulajdonosaként foglalja el posztját. Korábban az összes elnök likvid pénzzé tette és egy olyan alapkezelőre bízta vagyonát, aminek tevékenységére garantáltan nem volt semmi rálátása. Erre semmilyen szabály nem kötelezte őket, inkább csak korrekt megszokásként intézményesedett. Egyetlen szabály van, ami az elnökre nézve kötelező, viszont amit rögtön a legmagasabb szinten, az Alkotmányban rögzítettek:

hogy külföldről semmilyen javadalmazást nem fogadhat el a hivatalban lévő elnök.

Márpedig az, hogy például a bahreiniek hatalmas pénzeket fizettek a Fehér Ház szomszédjában lévő, egyébként nemrég megnyitott Trump-tulajdonban álló hotel szobáinek bérletére az utóbbi hetekben, máris megsérti ezt a kitételt. Nagy a veszély, hogy a külföldi diplomaták és üzletemberek úgy fogják érezni, hogy jobban állnak majd Trumpnál, ha az ő hoteljeiben szállnak meg. (Trump szóvivője legutóbb épp tegnap utalt arra, hogy mindenki jól teszi, ha Trump hoteljében foglal szállást magának.)

És hát a teljesen átláthatatlanul, viszont bizonyítottan rengeteg külföldi hitellel finanszírozott Trump-cégbirodalom végtelen számú lehetőséget biztosít arra, hogy Trumpnak és fiainak jövedelmet biztosítsanak külföldiek.

Trump megpróbált reagálni valamit a korábbi amerikai elnökökhöz képest elképesztő méreteket öltő összeférhetetlenségekre, de megnyugtatnia nem sikerült az aggódó független jogászokat: az, hogy a cégének vezetését a fiaira bízza, megígéri, hogy majd nem beszél velük üzleti ügyekről és kinevez egy (általa fizetett) etikai tanácsadót, egyáltalán nem rendezi a problémát. Ahogy az sem, amit az általa felkért ügyvéd mondott, miszerint egy egyszerű üzleti tranzakció nem számít "javadalmazásnak", ezért az alkotmányt sem sérti.

Az, hogy Trump a hivatalba lépésének pillanatában alkotmánysértő helyzetben lesz, nem egy hajánál fogva előrángatott jogértelmezés.

Ezt gondolja például az utóbbi két Fehér Ház legfontosabb etikai jogi tanácsosa, akik a Bush-, majd az Obama kormányzatot szolgálták, a kétpártiságra ügyelve nagyon figyelnek arra, hogy mindig egymással egyeztetve, közös állásponttal nyilatkozzanak. Norman Eisen és Richard Painter úgy látják, hogy Trump terve az összeférhetetlenség feloldására öt szempont alapján négyből teljesen elégtelenek.

  • továbbra is tulajdonos marad,
  • továbbra is rálát az üzleti döntéshozatalra,
  • továbbra is juthat jövedelemhez külföldiektől, és
  • továbbra sem lesz független etikai felügyelet az üzleti és politikai döntéseinek ellenőrzésére.

Eisen szerint egyébként az lesz az érdekes pillanat, amikor például valamelyik washingtoni hotel, amelyiknek a Trump-hotelek emelkedő forgalma miatt visszaesik az árbevétele, perelni kezd. Ha lesznek sértettek, akkor nagyon messzire vezethet a jogi eljárás. (NPR, The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.