Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül

2017 január 21., szombat 17:14
97

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője a helyszínről telefonon számolt be az MTI-nek a veronai buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport eddigi információiról. Azt mondta: két csapatra oszlottak. Az egyik (köztük a mentőszolgálat főigazgatója és Győrfi Pál) a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyű sérüléseket szenvedett, szállodában lévő magyarokét.

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt (Fotó: Marjai János / MTI) Fotó: Marjai János

Győrfi elmondta, hogy két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül. Mint mondta, meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akik jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt szorulnak ellátásra. Egyeztetnek a kezelőorvosokkal, hogy kiket mikor lehet hazaszállítani.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvos igazgatója és Győrfi Pál kommunikációs vezető.

Győrfi Pál korábban azt is elmondta: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete előtt elmondta, a mentők azon dolgoznak, hogy akik hazajöhetnek, minél hamarabb haza tudjanak jönni. Ennek költségeit az állam vállalja. Százával érkeznek az üzenetek a kormányhoz, hogy ki milyen módon szeretne segíteni – mondta.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozik a sajtónak a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt (Fotó: Marjai János / MTI) Fotó: Marjai János

Közben a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, 4 tagú krízisintervenciós csoportja tart Veronába a buszbaleset sérültjeihez. Orbán Viktor kormányfő hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt