Kigyulladt egy gyerekeket szállító magyar busz Olaszországban

baleset
2017 január 21., 06:30
comments 368

Legkevesebb 16-an meghaltak egy gyermekeket szállító magyar busz olaszországi balesetében, amely péntek este történt Veronától keletre, egy autópálya-kijáratnál. A Corriere Della Sera arról írt, hogy az áldozatok 14 és 16 év közötti fiúk voltak. A Repubblica szerint 39 sérültet szállítottak a helszínről a verónai kórházba. A tíz legsúlyosabb sérültet a Borgo Trento és Borgo Roma kórházakba szállították.

Az olasz közlekedési rendőrség közölte, hogy tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók. A halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták elhagyni az ütközés után azonnal kigyulladt járművet.

Girolamo Lacquaniti parancsnok elmondta, hogy 13 fiatal úgy menekült meg, hogy az ablakokon keresztül kimászott a buszból. Timaffy Judit milánói magyar főkonzul elmondta, hogy a buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, teljes pánikban jutottak ki a járműből. Sokan közülük aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Többüket egy testnevelő tanár mentette meg, aki többször visszament a buszba, hogy onnan újabb diákokat hozzon ki, őt kórházba vitték súlyos égési sérülésekkel .

Az Index az olvasóira hivatkozva azt írja, hogy a budapesti Szinyei gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. Egyikük arról számolt be, hogy a baleset után a huga hívta az egyik utastársa telefonjáról, hogy mindenük a buszon maradt, ő például mezítláb üldögél a veronai rendőrségen.

Az olvasók beszámolói szerint 15-en úszták meg sértetlenül a balesetet, ők most a veronai rendőrségen vannak.

A lap szerint a busz egy franciaországi kirándulásról tartott vissza Budapest felé, amikor éjfél előtt a Veronához közeli San Martino Buon Albergónál egy oszlopnak ütközött.

Az olasz mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt. Az Agi hírügynökség szerint a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.

A mostani a legsúlyosabb magyar buszbaleset 1999 óta. Akkor Ausztriában, a stájerországi Deutschlandsberg mellett a buszvezető egy meredek lejtőn elvesztette az irányítást, majd egy kanyarban a busz megfordult saját tengelye körül és hossztengelye mentén átfordulva kezdett legurulni a domboldalon, majd nagyjából 15 métert zuhant. A busz egy családi ház kertjébe zuhant egy fát maga alá temetve. Akkor 18-an haltak meg, 27-en pedig megsérültek.

Péntek reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az M1-nek szombat reggel azt mondta,

az autóbuszon egy budapesti gimnázium diákjai utaztak, és a jármű az autópálya melletti korlátnak, majd a védőfalnak csapódott.

A sajtófőnök szerint a helyzet súlyos. A hivatalos adatok szerint 54 utas - köztük felnőtt kísérők - és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel - három veronai intézménybe vitték a sérülteket -, és próbál minden segítséget megadni. Hozzátette, hogy Milánóból minden munkatársuk Veronába utazik, és a római konzul is elindult oda.

A külügyminisztérium igyekszik minden információt megadni a szülőknek, de még nincs a busz minden utasáról névre szóló információjuk, ezeket igyekeznek megszerezni.

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított az ügyben. Ezzel tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért. Egyben készek találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.