Donald Trump sajtógyalázással és piti hazudozással kezdett első munkanapján

külföld
2017 január 22., 07:21
comments 312

Donald Trump ott folytatta elnökként, ahol leendő elnökként abbahagyta:

első hivatalos látogatásán, a CIA langley-i központjában fittyet hányt a köztudomású tényekre, és újfent bizonyította, hogy semmi sem fontosabb neki önmaga nagyságánál.

Először is kijelentette, hogy csak a hazug média próbálta úgy lefesteni eddigi megnyilatkozásait, mintha neki baja lenne a titkosszolgálatokkal. "Háborúban állok a médiával. Ők a Föld legőszíntétlenebb emberei közé tartoznak, és úgy csináltak, mintha nekem vitám lenne a hírszerző közösséggel" - jelentette ki.

A médiának jó oka volt úgy láttatni, mintha Trumpnak baja lenne az amerikai hírszerzőkkel. Trump az amerikai választások befolyásolására tett orosz kísérletről szóló hírszerzési jelentéseket például azzal próbálta hitelteleníteni, hogy azt ugyanazok a kémek készítették, akik 2003-ban azt állították, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak.

Amikor pedig kiszivárgott a titkosszolgálatok kétoldalas összefoglalója a Donald Trump és Oroszország kapcsolatáról szóló 35 oldalas dokumentumról, a náci Németországéhoz hasonlította a titkosszolgálatok tevékenységét. Most, a CIA állománya előtt igyekezett úgy tenni, mintha ez nem történt volna meg.

De ennek legalább még részben köze lehetett látogatása eredeti céljához. Annak már kevésbé, hogy a CIA központjában felszólalva a legtöbbet azon kesergett, hogy a médiában megjelent hírek szerint sokkal kevesebben voltak beiktatásán, mint a korábbi beiktatásokon.

Foghíjas tömeg Donald Trump elnöki beiktatásán a washingtoni Mallon. A tényektől függetlenül Trump és kormánya szerint még soha ennyien nem voltak elnöki beiktatáson, pont. Pat Benic/UPI
photo_camera Foghíjas tömeg Donald Trump elnöki beiktatásán a washingtoni Mallon. A tényektől függetlenül Trump és kormánya szerint még soha ennyien nem voltak elnöki beiktatáson, pont. Pat Benic/UPI

Az ezt nyilvánvalóan bizonyító fényképekre fittyet hányva azt állította, hogy a tömeg egészen a Washington emlékműig ért a Kapitóliumtól - ez egészen biztosan nem igaz.

Valamiért ez a téma annyira fontos Trumpnak, hogy szóvivője első sajtótájékoztatóján is ez lett a fő téma. Sean Spicer, a szóvivő azt mondta, hogy "ez volt valaha a legnagyobb tömeg egy beiktatáson, pont". Aztán nem volt hajlandó kérdésekre válaszolni.

A tényadatok nem támasztják alá ezt. A washingtoni közlekedési vállalat szerint idén január 20-án sokkal kisebb volt a forgalom a városban, mint Barack Obama vagy Ronald Reagan beiktatásakor.

Trump tanácsadói a New York Times értesülései szerint jobban örültek volna annak, ha Trump első hivatalos munkanapján inkább a feladataira koncentrált volna. A CIA-s látogatás lényege is ez lett volna. Trump annyiban igyekezett a kedvükbe járni, hogy biztosította a CIA-t a szeretetéről. "Szeretlek titeket, tisztellek titeket, senki mást nem tisztelek jobban a világon" - mondta, de aztán újra és újra a sajtó gyalázásánál és a beiktatáson megjelent tömeg nagyságánál kötött ki.

Ez pedig még a republikánus oldalon is visszatetszést keltett. Michael Hayden, aki Bush elnöksége alatt volt hírszerzési főigazgató és a CIA igazgatója például azt mondta, hogy ugyan örömmel töltötte el, hogy az elnök első beszédét a CIA-nál mondta el, "még jobb lett volna, ha kicsit többet szólt volna a CIA-ról".

John Brennan, a CIA most távozó igazgatója kevésbé volt finom. "Szánnivaló önnagyzolás" - mondta Trump szerepléséről. Egykori helyettese, Nick Shapiro szerint Brennan azt mondta, Trumpnak szégyelnie kéne magát emiatt. (Via BBC, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.