Brüsszelben ment neki Orbán Viktor Európának

politika
2017 január 26., 12:47
comments 389

„Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz" - mondta csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A kormányfő a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott rendezvényen Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. 

Orbán példaként említette a közös európai-ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek szerinte kudarcot vallottak, ugyanakkor kijelentette, hogy mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és 

„újra naggyá tenni az Európai Uniót".

A kijelentés kísértetisesen emlékeztet a frissen hivatalba lépő amerikai elnök, Donald Trump választási szlogenjére (Make America Great Again).

photo_camera Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) brüsszeli székházában.  MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában, és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett.

„Nincs európai nép, európai népek vannak. Európa akkor volt erős, amikor több erős központ létezett" mondta Orbán, aki szerint Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan már az se.

A magyar miniszterelnök nem részletezte, pontosan milyen módszerekkel kívánja újra naggyá tenni Európát, amit folyamatosan ostoroz, és ahonnan hosszú évek óta kelet és Oroszország felé kacsintgat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.