Fura dolgok történnek az orosz titkosszolgálatok kibertámadásokért felelős részlegénél

külföld
2017 január 26., 08:25
comments 46

Orosz lapjelentések szerint letartóztatták Szergej Mihajlovot, a KGB-utód orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik kiberbűnözés elleni harcért felelős vezetőjét. Mihajlovval együtt őrizetbe vették Ruszlan Sztojanovot, az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab számítástechnikai incidenseket felderítő csapatának vezetőjét is.

Mihajlovot a lapértesülések szerint hazaárulással vádolják.

Ez, együtt azzal a január 13-i hírrel, hogy felmentik beosztásából Andrej Geraszimovot, az Informatikai Biztonsági Központ igazgatóját és az FSZB kémelhárítási részlegének igazgatóhelyettesét, komoly kavarodásra utal az orosz kiberhírszerzésben.

Mihajlov letartóztatásának hírét hivatalosan nem erősítették meg, a Kaspersky viszont közleményében megerősítette Sztojanovét. Állításuk szerint Sztojanov letartóztatásának "semmi köze a Kaspersky Labhoz vagy annak működéséhez".

A történtek több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak. Kezdve azzal, hogy a Szovjetunió szétesése óta még soha ilyen magasrangú orosz kémet nem vádoltak meg hazaárulással. Mihajlov és Sztojanov elméletben az orosz kiberbűnözők elleni harcban működtek együtt. Ez pedig okozhatott némi kavarodást az orosz titkosszolgálatoknál, amelyek a nyugati kiberbiztonsági elemzők és titkosszolgálatok szerint

pont ilyen kiberbűnözőket toboroztak, például a Demokrata Párt szervereinek feltörésére,

cserébe büntetlenséget ígérve nekik szimpla pénzszerző támadásaikra.

De van egy másik olvasata is a történetnek. Mivel az Egyesült Államok a tavalyi hackkampányra reagálva célzott szankciókkal sújtották az FSZB-t és a katonai hírszerzést, a GRU-t, Mihajlov letartóztatása akár az amerikaiaknak tett gesztusként is értékelhető. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.