A Vatikán éppen annektált egy szuverén államot

2017 január 28., szombat 21:27
213

"A nemzetközi jog alapján a Szentszék épp annektált egy másik szuverén entitást" - írta szerdán a Twitteren Ed Condon kánonjogász. Véleményén osztozik az Amerikai Katolikus Egyetem kánonjogásza, Kurt Martens is, aki szerint "a pápai delegátus kinevezése a Máltai Lovagrend élére a nemzetközi jog súlyos megsértése, de facto annexió. Itt az ideje az ENSZ beavatkozásának."

Ha eltekintünk a történet nevetségesen középkorias áthallásaitól és attól, hogy a sztoriban agresszorként a világ legkisebb területű állama lép fel egy terület nélküli, de nemzetközileg függetlenként elismert állami entitással szemben, valójában nagyon is komoly dolgokról van szó. A Vatikán a pápa áldásával ténylegesen megfosztotta önállóságától azt a Máltai Lovagrendet, amit a világ országainak többsége függetlennek ismer el, és ami 106 országban, köztük amúgy a Vatikánban is nagykövetséget tart fenn. És ami az államiság több más funkcióját is fenntartja, például bélyeget és útlevelet bocsát ki.

Fra' Matthew Festing, a Máltai Lovagrend nagymestere Ferenc pápával 2016 júniusában. AFP PHOTO / POOL / GABRIEL BOUYS Fotó: GABRIEL BOUYS

A szerdán történtek, a Máltai Lovagrend vezetője, Fra' Matthew Festing Nagymester kikényszerített lemondása csak a legújabb fejlemény egy már december óta húzódó történetben. Tavaly év végén a Lovagrend felfüggesztette külügyminiszterét, Albrecht von Boeselager nagykancellárt. Boeselager bűne az volt, hogy a felügyelete alatt folyó jótékonysági tevékenység keretében a Máltai Lovagrenddel együttműködő humanitárius szervezetek több tízezer kotont osztottak szét Burmában. Márpedig a katolikus dogma tiltja a fogamzásgátlás ezen formáját.

Boeselager állítása szerint nem tudott a dologról, és amint tudomást szerzett róla, leállította az óvszerosztást. De ez kevés volt. Bukása után Boeselager egy vatikáni szövetségeséhez, Pietro Parolin bíboroshoz, a Vatikán államminiszteréhez fordult, aki egyből össze is állított egy vizsgálóbizottságot, javarészt Boeselager szövetségeseiből.

Már ez is elég sajátos lépés volt. A vatikáni vizsgálódás már eleve sértette a Lovagrend szuverenitását. Festing ezt jelezte is, ahogy azt is, hogy nem fogadja el a bizottság vizsgálatát. Vesztére, mert a január 17-én a vatikán már a Lovagrend "központi irányának válságáról" adott ki közleményt, ami megelőlegezte Festing leváltását.

Vagyis a gyakorlatban a Vatikán egy másik szuverén állam belügyeibe beavatkozva megbuktatta annak az államnak a vezetőjét. Ugyanakkor a helyzetet némileg bonyolítja, hogy a lovagrend, ami egyrészt szuverén, egyben laikus katolikus rend is. Ekként pedig tagjai alárendeltek a pápának, vezetői engedelmességet is fogadnak neki. (Via The Spectator, Chatolic Herald)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt