Óvszerek miatt tört ki konfliktus a Vatikán és a Máltai lovagrend között

külföld
2017 január 11., 17:38
comments 109

Komoly diplomáciai párbaj tört ki a Vatikán és a Máltai lovagrend, egy nagyon régi katolikus rend között. A konfliktust az okozota, hogy kiderült, a máltaiak több ezer óvszert osztottak ki Mianmarban, pedig a katolikus egyház a mesterséges fogamzásgátló módszerek mindegyikét tiltja.

A lovagrend nagykancellárját, Albrecht von Boeselagert fel is függesztették decemberben, annak ellenére is, hogy azt állította, nem tudott az óvszerosztó programról, amit egy HIV-fertőzés ellen küzdő, családtervezést támogató alapítvány vezetett, és amit azonnal felfüggesztettek, ahogy tudomást szereztek róla.

Ferenc pápa és Robert Matthew Festing, a Máltai lovagrend nagymestere 2016-ban a Vatikánban (AFP PHOTO / POOL / GABRIEL BOUYS)
photo_camera Ferenc pápa és Robert Matthew Festing, a Máltai lovagrend nagymestere 2016-ban a Vatikánban (AFP PHOTO / POOL / GABRIEL BOUYS)

A 900 éves múltra visszatekintő lovagrend viszont most nem hajlandó együttműködni a Vatikánnal, hogy kivizsgálják a nagymester eltávolításának körülményeit, és figyelmeztették a tagjaikat is, hogy ha beszélnek Ferenc pápa csapatával, nem ellenezhetik a döntést, mely szerint Boeselagernek mennie kell.

Kedden pedig a lovagrend közleményben a pápa jelentését jogilag irrelevánsnak nevezték, ami szerintük csak a rend szuverenitását korlátozná.

Ferenc pápa még decemberben hozott létre egy ötfős bizottságot, hogy vizsgálják ki a nagymester kirúgásának körülményeit, miután felmerült a gyanúja, hogy Ferenc pápa ismert konzervatív ellenzéke, Raymond Burke bíboros segédkezett abban, a pápa beleegyezése nélkül.

Ez az egész óvszervita elég jól felszínre hozza azt az ideológiai törésvonalat, ami Ferenc pápa megválasztása óta élesen megjelent a katolikus egyház vezetésében. A pápa számos (bár nem minden) kérdésben liberálisabb álláspontot foglal el, míg vele szemben létezik egy keményvonalasabb ellenzék is a Vatikánban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.