A zseniális Roger Federer 35 évesen legyőzte ősi riválisát, és megszerezte 18. Grand Slam-trófeáját

sport
2017 január 29., 11:21
comments 92

Roger Federer legyőzte Rafael Nadalt az Australian Open melbourne-i döntőjében, és ezzel 35 évesen megszerezte 18. Grand Slam trófeáját. Öt év után nyert újra nagy tornán. Eddig is ő volt a sportág történetének legeredményesebb játékosa, és rég bevonult a halhatatlanok közé. Most túltett saját rekordjain is:

 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-4.

Federer az elmúlt öt évben három GS-döntőt is játszott, de mindháromszor elbukott a szerb világelső Novak Djokovic (29) ellen. Sérülések is hátráltatták: térdét műteni is kellett, hátfájdalmak miatt is hagyott ki versenyeket. Nem úgy nézett ki, hogy lesz 18. trófea. Fél év kihagyás után, csak 17. kiemeltként érkezett Melbourne-be. 

Ősi riválisa, Nadal még csak 30 éves, de kicsit hasonló út végén lépett pályára az ausztrál nyílt bajnokságon. Minden idők legnagyobb salakpályás játékosa (9 győzelem a párizsi Roland Garroson) utoljára 2013-ban játszott döntőt, azóta őt is sérülések hátráltatták, hátpanaszai voltak, de főleg csuklósérülése tartotta vissza a játékban. Nadal 9. kiemeltként kezdett Melbourne-ben. 14-szeres GS-győztes, ezzel (jelenleg) holtversenyben Pete Samprassel minden idők második legeredményesebb teniszezője. 

Federer és Nadal a 2017-es Australian Open döntője után
photo_camera Federer és Nadal üdvözlik egymást a meccs után. Fotó: AFP / William West

Mindketten nagyon meggyőző tenisszel mentek a döntőig. Nadal a kanadai Milos Raonicot, a francia Gael Monfilst, az elődöntőben pedig ötszettes, őrült csatában a bolgár Grigor Dimitrovot győzte le. Federer a cseh Thomas Berdychet, a japán Kei Nishikorit és a svájci Stanislas Wawrinkát is kiverte. Kétszer kényszerült ötszettes meccsre.

Minden idők párbaja 

2005 és 2011 között a tenisz szinte csak róluk szólt. Övék volt minden idők leglátványosabb teniszpárbaja. Megszakítás nélkül 211 héten keresztül foglalták az ATP teniszranglistájának első két helyét, a 2003-as wimbledoni torna és a 2011-es Roland Garros között 32 GS-trófeából 26-ot ők ketten vittek haza. És mindketten megcsinálták a karrier-Grand Slamet, azaz nyerni tudtak mind a négy nagy nyílt teniszbajnokságon. 

A párbajukat nem csak az tette különlegessé, hogy két teljesen eltérő karakterű játékosról van szó, hanem hogy Federert senki nem tudta megszorongatni a GS-tornákon Nadal betöréséig. Nadal 2004-ben Miamiban, első meccsükön 17 évesen óriási meglepetésre megverte az akkor már világelső Federert, és a spanyol később mumusa lett a döntőkben a svájcinak. 2017 és Melbourne előtt összesen 34-szer találkoztak pályafutásuk során, Nadal 23-11 arányban hozta a meccseiket. 

Grand Slam-torna döntőjében a mostani előtt 8-szor találkoztak, Federer csak kétszer és csak Wimbledonban tudta eddig legyőzni Nadalt. Melbourne-ben Nadal eddig háromból háromszor lenyomta a svájcit, most először bukott. 

A kilencedik Federer–Nadal Grand Slam-döntő

Federer kezdte jobban a vasárnapi meccset: az első szettben mindkét játékos viszonylag könnyen hozta az adogatásait 3-3-ig, de akkor a svájci megcsinálta az első breakpontot, elhúzott 5-3-ra, és 6-4-re hozta a játszmát. Jellegzetes Federer-Nadal forgatókönyv szerint zajlott a csata: az elképesztő védekező játékáról híres spanyol tartotta a lépést Federerrel, aki végig előnyben volt, de egyszer sem tudott közel kerülni ahhoz, hogy lezárja a meccset.

A második játszmában Nadal gyorsan elhúzott két breakkel 4-0-ra a visszaesett Federer ellen, és a svájci egy adogatást visszaszerzett ugyan, menteni már nem tudta a szettet: 6-3. A svájci a második szettől kezdve feltűnően sokat rontott: 13 ki nem kényszerített hibája volt ebben a játszmában. 

Federer fogad. Fotó: AFP / Peter Parks
photo_camera Federer fogad. Fotó: AFP / Peter Parks

Federer egészen elképesztő játékkal, 5 ásszal és varázslatos fonákkeresztekkel 6-1-re ledarálta a harmadik szettet. Úgy játszott, mint fénykorában, de még így is feltűnően szórta a pontokat: a harmadik, győztes játszmában is 18 nyerő mellett 15 ki nem kényszerített hibát vétett. 

A negyedik elején volt esélye Federernek a breakre, de nem élt vele: 30-30 is volt a spanyol első adogatásánál, de Nadal megfogta a játékot. Federer ekkor már egy órája hatalmas játékbeli fölényben volt, de megint visszaesett: 1-2-es állásnál, adogatva kétszer csúnyát hibázott, és breaket ajándékozott Nadalnak. 1-3-nál is három ki nem kényszerített hibát vétett, innen nem volt visszaút: az egyre stabiliabban játszó Nadal 6-3-ra hozta a szettet.

Nadal tenyerese. Fotó: AFP / William West
photo_camera Nadal tenyerese. Fotó: AFP / William West

A döntő játszma legelején Federer ápolást kért, de ez sem segített, mert a spanyol azonnal breakelt, majd három breakpontot hárítva 2-0-ra elment. Nadal sziklaszilárdnak látszott. Tartotta is az előnyét 3-2-ig, de akkor Federer visszabreakelt, 4-3-ra fordított. 4-3-nál félelmetes játékot hoztak: 0-40 is volt a svájcinak, de Nadal visszajött, még két breakpontot hárított, mielőtt Federer befejezte a gémet: 3-5. 

Úgy látszott, hogy Federer megint képes elpuskázni az esélyt. 15-40 volt már Nadalnak, de aztán a svájci elképesztő szervákkal és egy ásszal visszahozta a játékot, és végül megfordította a gémet, a szettet, és végül egy kacska ponttal – Nadal még challenge-et is kért a kereszttenyeresre – megnyerte a meccset. 

Egészen elképesztő meccs volt, és külön ajándék a sportág rajongóinak, hogy ennyi kihagyás, sérülések, és küzdelem után még egyszer láthatták fináléban a tenisz történetének legnagyobb párbaját. 

18 Grand Slam-diadallal a svájci Roger Federer minden idők legeredményesebb teniszezője. Rafael Nadal 4 trófeával lemaradva második Pete Samprassal holtversenyben (14-14), utánuk 12 GS-győzelemmel következik a jelenlegi világelső szerb Novak Djokovic.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.