Trump kirúgta az igazságügy-minisztert, mert védeni akarta a menekülteket

külföld
2017 január 31., 05:14
comments 242

Azonnal hatállyal felmentette az ideiglenes igazságügyi minisztert Donald Trump, helyére pedig Dana Doentét, a virginiai Alexandria ügyészét nevezte ki. Az 57 éves Sally Yates csak ideiglenes látta el a tárca vezetését, mert Trump jelöltjének, Jeff Sessions alabamai republikánus szenátornak még tart a kongresszusi meghallgatása. Az Obama által kinevezett Yatesnek azért kellett idő előtt távoznia, mert 

hétfő délután feljegyzésben utasította vissza, hogy védelmébe vegye az elnök bevándorlásról szóló rendeletét, és ilyen értelmű utasítást adott munkatársainak is. 

A minisztérium dolgozóinak küldött körlevelében kétségbe vonta a hét országból átmeneti időre felfüggesztett beutazást kimondó elnöki rendelet erkölcsösségét és jogszerűségét. 

"Azért vagyok felelős, hogy a minisztérium bíróságokon képviselt álláspontja összhangban legyen intézményünk magasztos kötelességével, az igazságosság állandó keresésével és az igazság melletti kiállással," 

írta Yates. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.