A román kormány elrendelte, hogy a politikusoknak azért szabadjon 14 millió forintot ellopni

2017 február 1., szerda 15:05
221

A lopásra és lefizettetésre híresen hajlamos román politikusokat hosszú ideje sakkban tartja a korrupciós ügyészség (a DNA), ami már tucatnyi polgármestert, minisztert és parlamenti képviselőt juttatott börtönbe. Érthető hát, hogy sokan szeretnének végre egy kis mozgásteret, egy szusszanásnyi levegőt, hogy mégse kelljen egy tízmillió forintos lopás miatt rettegni.

Az új román kormány – a szociáldemokrata párt (PSD) és egy kisebb liberális párt (ALDE) magyar RMDSZ által támogatott koalíciója – a parlamentet megkerülve sürgősségi rendeletet fogadott el, amiben módosították a román btk.-t.

A módosítás lényegesen puhítja a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, összeférhetetlenségre és bűnpártolásra vonatkozó részeket.

Gyakorlatilag dekriminizálják a politikusbűnözést, ha a kár nem éri a kétszázezer lejt (ez nagyjából 14 millió forint). Könnyebbé tették azt is, hogy a bűnözésen ért politikusok kegyelmet kapjanak. A legjobb az egészben, hogy az indoklás szerint a "börtönök túlzsúfoltságának elkerülése" miatt.

A rendelet után óriási tiltakozáshullám indult, a rendelet kedd éjjeli kihirdetése után fél órával Bukrestben már több mint tízezer ember volt az utcán.

Klaus Iohannis elnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy "gyászoljuk a jogállamot", a tüntetők pedig simán "tolvajok, tolvajok!" skandálással meneteltek. Lemondott a kormánypárt több politikusa is.

Az ellenzéki román pártok pedig bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a parlamentben, igaz, ennek kevés esélye van a sikerre. A rendeletet egyébként az RMDSZ is ellenzi, de arról még nem döntöttek, hogy emiatt felmondják-e a kormányt támogató paktumot. (Bloomberg, MTI, Transindex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt