Megállapodott az unió a szolgáltatókkal: nyártól megszűnhetnek a roamingdíjak

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság megállapodtak a szolgáltatókkal arról, hogy kivezetik a roamingdíjakat az Európai Unióból. A parlament finn tagja, az egyeztetések egyik felelőse, a szocdem Miapetra Kumpula-Natri hivatala közölte a hírt.

A roamingdíjak azok az extra díjtételek, amiket a telekomszolgáltatók ügyfelei fizetnek, amikor külföldön vesznek igénybe mobilszolgáltatást. Az egyezség alapján a felhasználóknak nem kell többet ilyen díjat fizetniük, csak a szolgáltatóknak kell egymással szemben elszámolniuk. 

Az elvi megállapodás erről már 2015 derekán megszületett, de Málta mindenképp szeretné még uniós elnöksége idején írásba is önteni a döntést. 

"A rendelkezés egyértelmű célja, hogy megakadályozza az uniós polgárokat abban, hogy ne saját hazájukban, hanem egy sokkal olcsóbb díjakat kínáló másik, szegényebb országban kössenek szerződést valamelyik ottani szolgáltatóval, és azért különös, mert az EU amúgy elvben büszke az egységes piacára és arra, hogy mindenki egyformán hozzáférhet a tagországok szolgáltatásaihoz" - írtuk még a rendszerről tavaly szeptemberben. 

A rendelkezés adatforgalom alapján határoz meg sapkákat a nagykereskedelmi árra vonatkozóan, amiket aztán a szolgáltatóknak egymás felé évről évre csökkenteniük kell. Ezek szerint az 1 gigabájt adatforgalomért kiszámlázott díj 

  • idén június 15-től nem ugorhatja meg a 7,7 eurót (2400 forintot kb.)
  • 2018 január 1-től a 6 eurót (1860 forint), 
  • 2019 elejétől a 4,5 eurót (1400 forint), 
  • 2020-tól a 3,5 eurót (1080 forint),
  • 2021-től a  3 eurót (930 forint),
  • 2022-től pedig a 2,5 eurót (775 forint) lehet. 

(Politico)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.