Egy órán át nem engedték belépni az USA-ba a volt norvég miniszterelnököt

külföld
2017 február 03., 07:01
comments 129
Kjell Magne Bondevik volt norvég miniszterelnök egy 2008-as rotterdami konferencián. AFP PHOTO/Anoek DE GROOT
photo_camera Kjell Magne Bondevik volt norvég miniszterelnök egy 2008-as rotterdami konferencián. AFP PHOTO/Anoek DE GROOT

Csak azért, mert valaki több éven át egy ország vezetője volt, még egyáltalán nincs biztonságban az éber amerikai bevándorlásiaktól. Kjell Magne Bondevik 1997-2000, illetve 2001-2005 között volt Norvégia miniszterelnöke, de ettől még

őt is kiszűrték az amerikai határon.

Elmondása szerint egy órán át faggatták a bevándorlásiak a washingtoni Dulles reptéren, és nem hagyták neki, hogy elhagyja az épületet. A jelek szerint mindezt azért, mert a politikus 2014-ben Iránban is járt.

Az iráni vízum mellett ugyan az is benne van az útlevelében, hogy ő volt Norvégia miniszterelnöke, de ez nem hatotta meg a hatóságokat.

"Természetesen megértem, hogy nem akarnak terroristákat beengedni az országba" - mondta megértően Bondevik, aki szerint azért az is eléggé nyilvánvaló, hogy ő nem terrorista. "Annak azért elégnek kellett volna lennie, hogy diplomata útlevelem van és miniszterelnök voltam. Ebből megérthették volna, hogy nem jelentek veszélyt vagy fenyegetést erre az országra, és azonnal el kellett volna engedniük. De nem tették" - mondta.

Ehelyett összezárták egy szobába egy csomó, Afrikából és a Közel-Keletről érkezett beutazóval, akik szintén felkeltették a hatóságok gyanúját. Negyven percnyi várakoztatás után húsz percen át faggatták 2014-es iráni utazásáról. Bondevik az Oslo Center nevű emberi jogi szervezet képviselőjeként járt Iránban, hogy az emberi jogokról adjon elő egy konferencián.

Bondevik amúgy nem az új elnök, Trump intézkedéseit okolta a kellemetlenségért. Szerinte őt még egy 2015-ben, Obama által hozott rendelkezés miatt zaklatták. Obama a 2015 novemberi párizsi terrortámadás után hozott rendelete korlátozta azok amerikai beutazását, akik 2011 márciusa után Iránba, Szíriába, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába vagy Jemenbe utaztak. Trump múlt heti vízumrendeletében ugyanezen hét ország állampolgárainak beutazását tiltotta meg. (Via WJLA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.