„Hívjuk ide a románokat!”

politika
2017 február 05., 18:38
comments 376

„Hívjuk ide a románokat!” 

A szomszédban a héten zajlott hatalmas és sikeres tömegdemonstrációkra utaló keserű bekiabálás precízen leírja a vasárnap délutáni Tanítanék Mozgalom tüntetés hangulatát.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Talán kétezer értetlenül és csalódottan bolyongó demonstráló gyűlt össze a Kossuth téren. Aki nem üveges tekintettel bámult maga elé, az arról beszélt, hogy vajon ki tehet arról, hogy ilyen kevesen gyűltek össze kiállni a civilekért, és tiltakozni a kormány ellen. 

  • „Nem volt rendes hírverés. Én is csak véletlenül tudtam meg, hogy lesz ma valami.”
  • „Ez a vasárnap sajnos nem egy jó időpont.”
  • „Az volt a hiba, hogy a szerdai cudar idő miatt át kellett rakni mára a rendezvényt.”
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Pedig a Tanítanék mostani demonstrációjának célja pont az volt, hogy felrázzák híveiket, és ráébresszék őket, hogy áldozatvállalás, a másikért való kiállás, bátorság nélkül nem fogják elérni a céljaikat. Ezt írták meghívójukban:

„Mert vagy önként sétálunk együtt a vágóhídra, vagy közösen kezdünk harcba. De ehhez fel kell szólalnunk, és meg kell védenünk egymást. Össze kell fognunk, össze kell kapaszkodnunk, egyenként ugyanis le fognak minket vadászni. Az országunk, a jövőnk, a gyermekeink jövője a tét, nem kevesebb!”

A színpadra éppen ezért olyan embereket hívtak, akik korábban már komoly áldozatot hoztak ügyükért.

Felszólalt Szert Boglárka jogász. Ő állt ki kollégája mellett, akit Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója azért alázott meg nyilvánosan, mert lájkolta az NOlimpia mozgalmat a Facebookon. Szert Boglárkát január 30-án kirúgták az állásából.

Szert azt mondta, hogy a félelemből és a rendszerszintű ostobaságból lett elege. 

Szert Boglárka jogász beszél a Tanítanék mozgalom február 5-i tüntetésén
photo_camera Szert Boglárka, Fotó: Botos Tamás

Beszélt Szentesi Kálmán is, a NAV-val szemben polgári elégedetlenséggel harcoló 41 éves férfi, aki vissza akarta kérni az államtól a pénzt, amit a béréből adó címen levontak. Úgy látja ugyanis, hogy az állam nem jól használja fel azt. Szentesi majd félmilliós bírságot és szigorú adóellenőrzést kapott a nyakába. 

photo_camera Szentesi Kálmán, Fotó: Botos Tamás

Szentesitől azt kérdezték, hogy gondolta, hogy egyedül van esélye, hogy tegyen a „mindent elnyelő mocsár” ellen.  

„Úgy voltam vele, hogy már nem érdekelt, magamnak tartoztam annyival, hogy nem várok arra, hogy helyettem mások kimondják azt, amit gondolok, meglépjék, amit meg kell lépni, hanem kimondom, és meglépem én.”

Szónokolt Móra Veronika az Ökotárs Alapítvány igazgatója is, akikre még 2014-ben szállt rá keményen a kormány és az NNI a norvég kormány által a hazai civil szektornak juttatott támogatás miatt.

photo_camera Móra Veronika, Fotó: Botos Tamás

Móra szerint azért kell egymásért kiállnia a civileknek, mert:

„Ha egyetlen civil szervezetet megtámadnak, akkor mindannyiunkat, az egész civil szférát megtámadják.” 

Végül a tanítanék mozgalom ikonikus alakja, Pilz Olivér miskolci tanár lépett a foghíjas tömeg elé,  és szokatlan nyíltsággal és közvetlenséggel szólt a mozgalom nehézségeiről. 

photo_camera A csacsit Balog Zoltán miniszter helyére jelölik Pilz Olivérék. Fotó: Botos Tamás

Pilz arról beszélt, hogy kritizálják őket, mert nem elég szervezettek, hogy valójában nem értek el semmit. A tanár elmondta, hogy tudja, hogy fogy a lendület, tudja, hogy nem elég szervezettek, de ők csak néhány önkéntes tanár, civilek, akik lelkiismeretük szerint először felhívták a figyelmet az oktatás kétségbeejtő állapotára, és mikor a hatalomnál süket fülekre találtak, akkor kiálltak a diákjaikért és a becsületükért. A Tanítanék vállalja, hogy ők lesznek a harcban a kalapács feje, de a kalapácsütéshez nyél is kell, és nyelet fogó kéz is. Felszólított mindenkit, hogy végre keljenek fel a fotelból. 

„Ne csak nézzük, csináljuk is a történelmet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.