Visszavonta a román kormány a korrupciót legalizáló rendeletét

külföld
2017 február 05., 12:36
comments 77

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Soron Grindeanu által vezetett román szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította. A rendelet miatt Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.

Sorin Grandeanu román miniszterelnök - Fotó: AFP/Andrei Pungovschi
photo_camera Sorin Grandeanu román miniszterelnök - Fotó: AFP/Andrei Pungovschi

A Transindex szerint a román kormány nem csak visszavonta a 13/2007-es sürgősségi rendeletet, hanem egyben megszüntette a titkosítást két másik felett is. Az egyik titkosítást a mostani sürgősségi rendelettel együtt fogadták el, a másik pedig az a kormányülés volt, ahol a Ciolos-kormány eredetileg módosította tavaly májusban a büntető törvénykönyvet. 

A héten országszerte akkora tüntetések kezdődtek a rendelet miatt, amekkorát nem látott az ország 1989 óta. Bukarestben tízezrek vonultak utcára, hogy nyomás alatt tartsák a kormányt, de Kolozsváron is 40 ezer ember tüntetett, Nagyszebenben pedig 22 ezer ember vonult utcára. A tüntetők az ígérték, amíg vissza nem vonják a rendeletet, az utcán maradnak. A tüntetők azt ígérték, addig nem hagyják el az utcákat, amíg a kormány vissza nem vonja a rendeletet. (MTI/Mediafax).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.