Orosz rendezők tiltakoznak a cenzúra ellen, miután egy pravoszláv csoport gyújtogatással fenyegette meg a Matildát bemutató mozikat

FILM
2017 február 07., 19:50
comments 139

Nyílt levélben tiltakoznak a cenzúra visszatérése ellen orosz filmrendezők, miután vallásos csoportok Alekszej Ucsityel új filmje, a Matilda című történelmi romantikus dráma betiltását követelik.

link Forrás

Az ún. „pravoszláv aktivisták” hónapok óta kampányolnak a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és Matilda Kseszinszkaja balerina szerelmi viszonyáról szóló film ellen, aminek egyébként még csak az előzetesét mutatták be.

„Nem akarjuk, hogy kultúránk egy új cenzúra nyomás alá kerüljön, bármilyen befolyásos erők is álljanak mögötte. Világi demokratikus országban akarunk élni, ahol nemcsak az alkotmányban, hanem a való életben is tilos a cenzúra. (...) Mi, filmesek, főleg az idősebb nemzedék tagjai, jól tudjuk, hogy a szovjet idők évtizedeiben az efféle cenzúra művészek sorsát tette tönkre és akadályozta a művészetek fejlődését”

– írta az aláíró kb. 50 filmes alkotó, köztük olyan ismert rendezők, mint Pavel Lungin (Taxi Blues) vagy Alekszandr Zeldovics (Moszkva). 

Egy pravoszláv püspök rágalomnak nevezte a szerelmi viszonyról szóló történetet, míg egy parlamenti képviselőnő már kétszer felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálja ki, nem sérti-e Ucsityel filmje az ortodox hívők érzelmeit. Egy pravoszláv csoport pedig gyújtogatással fenyegette meg azokat a mozikat, amik bemutatják a Matildát.

A tiltakozó filmesek azt írták, Oroszországban ez már a sokadik támadás a művészi alkotószabadság ellen, és nehezményezik, hogy a kulturális minisztérium kivár a vitában.

A támadások miatt a film rendezője kénytelen volt októberre halasztani a film tavaszra tervezett premierjét. A filmben a német Lars Eidinger alakítja a trónörököst, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.