A brit parlament kiakadt, hogy a labdarúgó-szövetségben csak öreg fehér férfiak ülnek

külföld
2017 február 09., 19:05
comments 74

A brit labdarúgó-szövetség (FA) ellen átment egy bizalmatlansági indítvány a parlamenten, ezzel 153 éves története során az eddigi egyik legkomolyabb kormányzati fellépés történhet meg a szövetség ellen. A mostani döntés elsősorban szimbolikus gesztus, de a képviselők jelezték, hogy törvényalkotás is követheti, ha az FA nem cselekszik gyorsan. 

A parlamentben a képviselők az FA struktúrájának reformájára szólítottak fel, kiemelve azt, hogy mennyire nincs rendben az, hogy a testület 12 fős vezető bizottságában és 122 fős irányító tanácsában főleg csak fehér férfiak foglalnak helyet.  

Jelenleg a 122 tagú testületben összesen 8 nő van, a tagok közül csupán négyen nem fehér bőrszínűek, és csupán harmincan fiatalabbak 60 évnél. 

Az FA kifogásolta a szavazás időzítését, mivel áprilisra elmondásuk szerint amúgy is reformokat terveztek végrehajtani.  

A brit sportminiszter, Tracey Crouch szerint a parlamenti vita fontos, de túl korai volt, és szerinte a reformok a futball minden szintjén végbe fognak menni, míg a sportért is felelős parlamenti bizottságot vezető Damian Collins szerint míg egyesek szerint ez a vita pár héttel korábban zajlott le, mint kellett volna, sokak szerint viszont ötven évvel később, és arra szólította fel a parlamentet, hogy reformokat sürgető törvényeket fogadjanak el. 

A brit válogatott a skótok elleni vébéselejtező előtt (Kieran Galvin / NurPhoto)
photo_camera A brit válogatott a skótok elleni vébéselejtező előtt (Kieran Galvin / NurPhoto)

Az FA tavaly kinevezett vezetője, Greg Clarke korábban már jelezte, hogy le fog mondani, ha nem sikerül keresztülvinnie egy új vezetői struktúrát a szövetségen. Egy FA-felső köreiben forgolódó forrás szerint hónapokon belül új tervezetet nyújthatnak be a szövetség irányító testületének átalakítására, és több eszközzel is elő fogják segíteni, hogy növeljék a női és a nem fehér tagok számát. És bár egyesek szerint ezek a változtatások is csak visszafogottak lesznek, e forrás szerint az FA-t irányító férfiklub így is óriási áldozatként éli meg. 

A kormányzati támogatás nagyon fontos eleme az FA működésének, évi 30 millió fontos támogatástól eshetnek el, ha nem teljesülnek a kormány által kitűzött feltételek. A brit kormány tavaly októberben jelentette be, hogy bármely nemzeti sportszövetség finanszírozását felfüggesztik, ha az irányító testületének legalább 30 százalékát nem nők teszik ki. 

Clarke előtt Greg Dyke állt az FA élén, és a BBC-nek arról beszélt, hogy szkeptikus a reformokkal kapcsolatban:

Nem szabad alábecsülni az öreg férfiakat a brit fociban. Rengetegféle embert láttak már az évek során

- mondta Dyke, aki szerint simán elképzelhető, hogy a FA jelenlegi vezetése akár a pénzvesztés árán is harcba szálljon. 

A mostani bizalmatlansági indítványnak elméletileg még súlyosabb következményei is lehetnek, hiszen a FIFA korábban már jelezte, hogy eltilthatják azokat a nemzeti válogatottakat a világversenyektől, melyek szövetségének működésébe belefolynak a kormányok. Ugyanakkor brit megszólalók abban bíznak, hogy a FIFA-féle fenyegetés csak elméleti szinten létezik, és a nemzetközi szövetség is abban érdekelt, hogy a nemzeti szövetségeknek megfelelő vezetése legyen. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.