Nem bírnak leállni, további ingatlanokat vásárolnak a Pallas-alapítványok

gazdaság
2017 február 09., 05:00
comments 24

A jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Fekete Zoltán mondta el a Világgazdaságnak, hogy 

"az alapítványi vagyon biztonságos befektetése és gyarapítása a jegybanki alapítványokat kezelő cég célja, ezért az ingatlan-portfólió további bővítését tervezik a társaságnál."

Fekete szerint a Pallas-alapítványok vagyona most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. A vagyont nem költhetik el, annak hozamából gazdálkodnak, ezt fordítják oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására. Fekete a lapnak a jobb hozammal indokolta az ingatlanportfolió bővítését. 

"Induláskor 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalék. Az Európai Központi Bank (EKB) irányelveivel megegyezik, hogy ingatlanpiacba fektetnek, ahol ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni,"

mondta a vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy az alapítványok vállalati kötvényeket is vettek, az összesen 20 milliárd forintos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati  kötvények, ilyen biztonságos befektetés például a Mol kötvénye, valamint a nyugat-európai bankkötvények. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a Széll Kálmán téren.

"Mivel közpénzt kezelünk, felelősen tesszük, vagyis nem vásárolhatunk a piaci árnál drágábban,"

jelentette ki Fekete Zoltán, aki maga is bevallotta, hogy korábban sem volt minden rendben az alapítványoknál: 

"tavaly komoly lépéseket tettünk, hogy átláthatóan, szakmai alapon és hatékonyan működjünk, új korszak kezdődött az alapítványok életében."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.