Nem bírnak leállni, további ingatlanokat vásárolnak a Pallas-alapítványok

A jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Fekete Zoltán mondta el a Világgazdaságnak, hogy 

"az alapítványi vagyon biztonságos befektetése és gyarapítása a jegybanki alapítványokat kezelő cég célja, ezért az ingatlan-portfólió további bővítését tervezik a társaságnál."

Fekete szerint a Pallas-alapítványok vagyona most 268,33 milliárd forint, ami 1,93 milliárddal több, mint az induláskor volt. A vagyont nem költhetik el, annak hozamából gazdálkodnak, ezt fordítják oktatásfejlesztésre és kutatások támogatására. Fekete a lapnak a jobb hozammal indokolta az ingatlanportfolió bővítését. 

"Induláskor 5-6 százalék volt a kötvényhozam, de tavaly már csak 1-1,5 százalék. Az Európai Központi Bank (EKB) irányelveivel megegyezik, hogy ingatlanpiacba fektetnek, ahol ma 6-7 százalékos hozamot lehet elérni,"

mondta a vezérigazgató, aki arról is beszámolt, hogy az alapítványok vállalati kötvényeket is vettek, az összesen 20 milliárd forintos befektetés között vannak hazai és nemzetközi vállalati  kötvények, ilyen biztonságos befektetés például a Mol kötvénye, valamint a nyugat-európai bankkötvények. Vannak hozamtermelő beruházásaik, mint a Millenáris irodaházak, a Kasselik-ház vagy a posta régi székháza a Széll Kálmán téren.

"Mivel közpénzt kezelünk, felelősen tesszük, vagyis nem vásárolhatunk a piaci árnál drágábban,"

jelentette ki Fekete Zoltán, aki maga is bevallotta, hogy korábban sem volt minden rendben az alapítványoknál: 

"tavaly komoly lépéseket tettünk, hogy átláthatóan, szakmai alapon és hatékonyan működjünk, új korszak kezdődött az alapítványok életében."

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.