A 2011-es katasztrófa óta először küldtek takarító robotot a fukusimai atomerőmű kettes blokkjába, de a sugárzás 2 óra alatt elrontotta

Egy hete közölték, hogy nagyon magas radioaktivitási szintet mértek a 2011-es földrengés és szökőár következtében megrongálódott fukusimai atomerőmű kettes reaktorán belül végzett vizsgálaton. A tokiói elektromos művek (TEPCO) akkor azt mondta, a rendkívüli erősségű sugárzás megnehezíti a nukleáris létesítmény leszerelésének folyamatát.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

A sugárzást sievertben mérik, ami az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Évi 100 millisievert az a dózis, aminél a szakértők már a rákkockázat növekedésével számolnak. A kettes reaktor tárolójában és közvetlenül a reaktormag alatt a szonda képei alapján egy hete úgy becsülték, a sugárzás ereje óránként 530 sievert, ami az emberi szervezet számára halálos. 

Most pedig először a 2011-es katasztrófa óta beküldtek egy takarító robotot a 2-es reaktorba, de két óra után vissza kellett hívni, mert a 650 sievert/órára becsült sugárzástól tönkrement a kamerája. A robotot egyébként úgy tervezték, hogy akár 1000 sievertet is el tudjon viselni.

A TEPCO szakembereinek feltételezései szerint az erőmű kettes szektorában az üzemanyag annyira felmelegedett, hogy átlyukasztotta a nyomástartó edény alját és összegyűlt a tároló alján. Azt gyanítják, hogy az így létrejött különböző hulladékok (egyfajta keveréke a megolvadt üzemanyagnak és a reaktormagot védő pajzs részeinek, amik a 2011-es földrengés és cunami miatt, a hűtőrendszer vízellátásának leállása után olvadtak meg részben) lehetnek a reaktor tárolójában mért rendkívüli sugárzás okai. A szakemberek azt mondták, hogy a tároló alján gyanított, megolvadt üzemanyag jelenlétére vonatkozóan még nem sikerült bizonyosságot nyerniük. A reaktoron kívül nem észleltek radioaktív szivárgást.

A magas szintű sugárzás miatt a reaktor üzemanyagrúdjait is nehéz lesz eltávolítani, pedig az nélkülözhetetlen lesz a létesítmény leszereléséhez. A becslések szerint a leszerelés akár 30-40 évig is eltarthat. (MTI, Verge)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.