Hatalmas kedvezményekkel szórják ki a letelepedési kötvényeket a közvetítőcégek

POLITIKA
2017 február 10., 10:45
comments 86

UPDATE: Cikkünk megjelenése után az egyik kötvények közvetítésével foglalkozó Helpers Hungary Kft. munkatársa jelezte, hogy nem létezik az az akció, amelyről a Magyar Nemzet írt. CSak arról van szó, hogy már régóta létezik egy előfinanszírozott konstrukció, amelynek keretében az ügyfél ahelyett, hogy 5 évre lekötne 300 ezer eurót, inkább kifizet előre egy 125e eurós finanszírozási díjat, amelyben benne van a kamatköltség is. Ezért a befektetési cég vagy annak partnere meghitelezi az ügyfél részére a kötvény árát. Ráadásul a befektetési cégek a kezelési költséget sem engedik el. 

Bár hivatalosan 300 ezer euróba kerül a hazai letelepedési államkötvény, a Magyar Nemzet szerint az árérzékenyebb bevándorlók már 125 ezer euróért is magyar letelepedési engedélyhez juthatnak, ha jó cégnek fizetnek. 

A lap szerint az egyik közvetítőcégnél, az Arton Capitalnél már  125 ezer euróért meg lehet kapni a letelepedési engedélyt. Hozzáteszik, hogy ebben az esetben az ötéves futamidejű állampapír letelte után egy fillér sem jár vissza a közvetítőcégnek. 

Ilyenkor a 60 ezer eurós közvetítői díjat sem kell neki külön kifizetni, a 125 ezer eurós összeg már ezt is tartalmazza. A közvetítőcég ki is egészítheti a kötvény lejegyzéséhez szükséges összeget, amit öt év múlva a magyar állam úgyis visszafizet neki. Sőt az Arton Capital még kamatot is kap, a piaci ár többszörösét, egészen pontosan 29 ezer eurót, vagyis 9 millió forintot.

Közben a Arton Capital eltörölte a 60 ezer eurós szolgáltatási díjat is. A cég így is bevételre tesz szert, hiszen a kilencmillió forintos kamatot ebben a konstrukcióban is megkapja. A Magyar Nemzet újságíróját maga a cég tájékoztatta erről egy névre szóló reklámközleményben. Az újságíró még tavaly regisztrált az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég honlapján, azóta kapja e-mailen a hírleveleket.

Közben a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt cég két kedvezménnyel repül rá a kínai ügyfelekre: 135 ezer euró befizetése mellett a fennmaradó 165 ezer euróra hitelt intéz a cég, vagy 150 ezer euró befizetése mellett a vállalkozás feltehetőleg saját erőforrásból egészíti ki a kötvény 300 ezer eurós árát. A lap szerint egyik esetben sem jár vissza a befizetett összeg, viszont az ügyfél kevesebb mint fele áron juthat letelepedési engedélyhez Magyarországon.

A lap megjegyzi, hogy a közvetítőcég akciója logikus, mivel a magyar állam jelezte, március 31. után nem bocsát ki ilyen speciális állampapírt, vagyis a program egyelőre bezár. A bejelentés meg is tette a hatását, a szeptemberi és októberi havi hatvan körüli kötvényértékesítés decemberre 453-ra ugrott. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.