Tizedeli a hattyúkat a madárinfluenza

Megrázó videót tett közzé Facebook-oldalán a Fióka és Madármentés egy madárinfluenzától haldokló hattyúról - írja a 24.hu.

"A hattyú nem zsinegbe akadt, hanem az idegrendszeri tünetektől pörög így. Igen jellegzetes, ahogy tekergeti, forgatja a nyakát, ejti le a fejét" - magyarázta a felvételen látható jelenetet Márton András a szervezet nevében.

A hattyúk nagy terjesztői a madárinfluenzának, mert ilyenkor, télen indulnak a hímek szezonális kóborlásra. De ez most a kisebbik probléma. Márton összegzése szerint az elmúlt napokban a Dunáról három tetemet adtak le a NÉBIH-nek, a csepeli Kis-Dunán további hét tetemet regisztráltak.

Ebből a hétből hármat a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai "bejelentésünk alapján és könyörgésünk, erőszakosságunk eredményeként beszedtek" - írta.

Négy tetem viszont a helyén maradt, ami azért nagyon veszélyes, mert az elhullott állatok teteméből más madarak, sirályok, varjak is ehetnek, így azok is megfertőződhetnek. És mert a vírus nem öl azonnal, tovább is terjeszthetik, súlyosbítva ezzel a járványt.

Ha tehát a felvételen láthatóhoz hasonló hattyút lát, laikusként inkább kerülje el, de egyben jelentse is az illetékes szerveknél, leginkább a NÉBIH-nél.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.