Tizedeli a hattyúkat a madárinfluenza

2017 február 10., péntek 6:38
12

Megrázó videót tett közzé Facebook-oldalán a Fióka és Madármentés egy madárinfluenzától haldokló hattyúról - írja a 24.hu.

"A hattyú nem zsinegbe akadt, hanem az idegrendszeri tünetektől pörög így. Igen jellegzetes, ahogy tekergeti, forgatja a nyakát, ejti le a fejét" - magyarázta a felvételen látható jelenetet Márton András a szervezet nevében.

A hattyúk nagy terjesztői a madárinfluenzának, mert ilyenkor, télen indulnak a hímek szezonális kóborlásra. De ez most a kisebbik probléma. Márton összegzése szerint az elmúlt napokban a Dunáról három tetemet adtak le a NÉBIH-nek, a csepeli Kis-Dunán további hét tetemet regisztráltak.

Ebből a hétből hármat a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai "bejelentésünk alapján és könyörgésünk, erőszakosságunk eredményeként beszedtek" - írta.

Négy tetem viszont a helyén maradt, ami azért nagyon veszélyes, mert az elhullott állatok teteméből más madarak, sirályok, varjak is ehetnek, így azok is megfertőződhetnek. És mert a vírus nem öl azonnal, tovább is terjeszthetik, súlyosbítva ezzel a járványt.

Ha tehát a felvételen láthatóhoz hasonló hattyút lát, laikusként inkább kerülje el, de egyben jelentse is az illetékes szerveknél, leginkább a NÉBIH-nél.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt