A német kormány felgyorsítaná az elutasított menedékkérők hazaküldését

külföld
2017 február 11., 07:49
comments 88

Angela Merkel és a kormányát támogató kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíció több ponton is szigorítana a német menedékjogi rendszeren. A legfontosabb reform az lenne, hogy a német hatóságok több energiát fektetnének az elutasított menedékkérők hazaküldésébe. Ehhez felállítanának egy külön repatriálási központot, aminek külön a nehéz eseteknek bizonyuló migránsok hazaküldése a feladata, és növelnék azt a segélyt is, amit az önként távozók vehetnek fel a hazajutáshoz.

A most benyújtott javaslatok jóval szigorúbbak minden eddigi indítványnál, és az egész menedékjogi eljárást nagyban meggyorsítaná. Egy másik javaslat pedig szélesítené a lehetőségeket, amik alapján őrizetbe lehet venni a hazaküldésig egy elutasított menedékkérőt.

Németországban ugyan folyamatosan nő az elfogadott menedékkérelmek száma, de nő az elutasítottaké is. Az elutasított menedékkérők főleg Olaszország felől érkeznek olyan észak-afrikai országokból, amiket a német bíróságok biztonságosnak tekintenek. Ebbe a körbe illik a berlini kamionos terrortámadás végrehajtásával gyanúsított Anis Amri is, aki tunéziai állampolgárként folyamodott menekültstátuszért Németországban, de a kérelmét elutasították. A férfi viszont ezután nem ment haza.

A Németországba érkező migránsok számát is csökkentené a német kormány azzal, hogy megváltoztatja a migránsok közt azt a vélekedést, ami szerint a német menedékjogi rendszerrel könnyű visszaélni.

A kormány újabb terveit több emberi jogi szervezet is ellenzi, attól tartanak, hogy a folyamat felgyorsításával és a hazaküldés erőltetésével sérülhetnek a bevándorlók jogai. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt