Házi őrizetbe került Budaházy György

bűnügy
2017 február 13., 16:53
comments 183

Kora este kiszabadult az előzetes letartóztatásból Budaházy György, akit 2016 augusztusában nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítéltek. Az elsőfokú ítélet után Budaházy, aki korábban házi őrizetben volt, előzetes letartóztatásba, a Venyige utcai börtönbe került.

Budaházy György az ellene és 16 társa ellen terrorcselekmény miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság az elsőfokú ítéletben 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. (Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs / MTI)
photo_camera Budaházy György az ellene és 16 társa ellen terrorcselekmény miatt indult per tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-án. A bíróság az elsőfokú ítéletben 13 év fegyházbüntetésre ítélte a terrorcselekménnyel, testi sértéssel, kényszerítéssel vádolt Budaházy Györgyöt. (Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Csakhogy ma délután átvitték a Nagy Ignác utcai bv-intézetbe, ahonnan az enyhébbnek számító házi őrizetbe került. Az Origo szerint kora este az érdi lakásába szállították.

A Magyar Nemzet szerint minden bizonnyal a Kúria döntött a házi őrizetbe helyezésről, és a hatóságok hasonlóan jártak el a másod- és negyedrendű vádlottaknál is.

Update: Az MTI kereste Szikinger Istvánt, Budaházy György ügyvédjét, aki a sajtóból értesült védence kiengedéséről. Mint mondta, a Kúria döntése állhat a háttérben: a Fővárosi Törvényszék augusztusi, elsőfokú ítélethirdetése után házi őrizetet rendelt el, ami ellen a vádhatóság fellebbezett, de Budaházy György október végéig otthonában tartózkodott, és csak akkor vitték vissza a börtönbe, amikor a Fővárosi Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság fellebbezésének. Ezután Szikinger újabb kérelmet adott be a házi őrizet érdekében, ezt fogadhatta el a Kúria. Hivatalos értesítést nem kaptak, a Kúria az MTI-nek keddre ígért tájékoztatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.