Svájcban egyszerűbbé teszik a bevándorlási szabályokat

külföld
2017 február 13., 08:08
comments 40

A vasárnapi népszavazáson a svájci választók 60 százaléka egyetértett azzal, hogy lazítani a jelenlegi bevándorlási szabályokon. Jelenleg ugyanis átlagosan 12 évig tartott, amíg valaki állampolgárságot tudott szerezni.

A most megszavazott könnyítés a gyakorlatban annyit jelent, hogy a harmadik generációs bevándorlók, azaz a most Svájcba költözők Svájcban született unokái már egyszerűbben kaphatnak állampolgárságot.

Az egyszerűsített eljárás annyit jelent, hogy az erre jogosultaknak már nem kell állam- és állampolgári vizsgát tenniük.A Svájci Néppárt burkás plakátokkal kampányolt az egyszerűsítés ellen - Fotó: AFP/MICHAEL BUHOLZER

Aki ezután egyszerűsített eljárással akar svájci állampolgárságot szerezni, annak Svájcban kell születnie, legalább öt évet svájci iskolában kell tanulnia és nem lehet idősebb 25 évesnél. További követelmény, hogy legalább az egyik szülőnek 10 évet kellett Svájcban élnie, valamint a nagyszülőknek is Svájcban kellett születniük vagy legalább letelepedési engedéllyel kell rendelkeznie. Jelenleg kétmillió külföldi tartózkodik Svájcban, ami az ország lakosságának negyedének felel meg. A legnagyobb csoportot, akik jelenleg az állampolgárságra várnak az olaszok teszik ki, ők 25 ezren vannak.

A javaslat támogatói szerint teljesen nevetséges, hogy eddig azoknak is vizsgázniuk kellett, akik eleve Svájcban születtek és ott is éltek. A javaslat ellen egyedül a Svájci néppárt (SVP) kampányolt, akik azt hangoztatták, hogy ez az első lépés a totális eliszlámosodás felé. Az egyszerűsítést korábban a kormány és a parlament már megszavazta. (FAZ/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.