Megjelent az új büntetőeljárási törvény

jog
2017 február 14., 20:16
comments 80

El lehet olvasni a Parlament honlapján (pdf), laza 589 oldalban szabályozná az Igazságügyi Minisztérium büntetőeljárást. A most hatályos büntetőeljárási törvényt 1998-ban fogadták el (azóta vagy kétezer helyen módosították), ez az új pedig, ha elfogadják, 2018 közepén lép hatályba.

Néhány változás, de nyilván van még egy csomó a törvény 879 szakasza között:

  • Az együttműködés a beismerő terhelttel a hatóságoknak idő- és költségmegtakarítást, az elkövetőnek enyhébb szankciót, a sértettnek pedig jóvátételt eredményez - írják. Az új eljárási törvény többféle lehetőséget nyújtana beismerés esetén a megegyezésre. A nyomozás során például az ügyész, az elkövető és a védő egyezséget köthet erről, és a bíróság ekkor csupán az egyezség törvényességét vizsgálhatná, a tartalmát nem változtathatná meg, tehát vagy jóváhagy, vagy elutasít.
  • Az eljárások rosszhiszemű elhúzásának megakadályozását célozza, hogy csak az eljáró bíróval szemben lehetne megfogalmazni kizárási indítványt, a bírósággal szemben nem. 
  • Jelentős újdonság, hogy a bűncselekmények felderítése és bizonyítása érdekében folytatható titkos információgyűjtés jelenleg ágazati jogszabályokban lévő szabályait a büntetőeljárási törvénybe integrálnák. Egy konkrét személlyel szemben pedig bűnüldözési célból nem folyhatna korlátlan ideig bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtés.
  • A javaslat szerint a büntetőeljárásban lesz egy, a nyomozást megelőző új eljárási szakasz, amelyet az ügyészség és a nyomozó hatóság mellett a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve, valamint a terrorizmust elhárító szerve végezhet a nyomozás elrendeléséről szóló döntés meghozatalához szükséges információk összegyűjtése érdekében.
  • A bűnüldözési célú titkos információgyűjtés folyamatába az eddiginél jobban bekapcsolódna az ügyész. Biztosítanák annak lehetőségét is, hogy az ügyész tudta és felügyelete nélkül bűncselekményt érintő titkos információgyűjtést a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ne folytathasson. Ez "nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a titkos eszközök alkalmazása során beszerzett adatok, bizonyítékok eljárási okokból ne vesszenek el" - olvasható az indoklásban.
  • Módosulna az óvadék intézménye: a bűnügyi felügyeletet, illetve a távoltartás magatartási szabályainak betartását biztosító eszközzé alakulna át, alkalmazásának lehetősége jelentősen bővülne és egyszerűsödne.
  • A nyomozás során nagyobb hangsúlyt kapna a bűncselekményből származó vagyon visszaszerzése: az ezért felelős szervek a nyomozást folytatókkal szoros együttműködésben dolgozhatnának.
  • A vádemelés elhalasztása helyett feltételes ügyészi felfüggesztés néven új jogintézmény jönne létre, amely nemcsak kábítószer birtoklása és gyermektartási kötelezettség elmulasztása miatt volna alkalmazható, hanem minden olyan bűncselekmény esetén, amelyben az elkövetőnek az eljárás megindulását követő magatartásától függ a büntethetősége. Ha képes és hajlandó megfelelő magatartást tanúsítani, akkor főszabály szerinti az eljárást felfüggesztenék, de ilyen esetekben többnyire előírnák számára az okozott kár megtérítését vagy az eredeti állapot helyreállítását.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.