A nigériai kormány szerint bevált a módszer, hogy aki lopott közpénzről ad át információt, megkapja a pénz 5 százalékát

külföld
2017 február 15., 17:55
comments 155

Az információs miniszter, Alhaji Lai Mohammed írt arról Facebook-oldalán, hogy két hónap alatt nagyon bevált az új rendszer, mellyel ellopott állami pénzek nyomába eredtek, összesen 177 millió dollárnyi közpénzt sikerült így előkeríteni.

A rendszer lényege, hogy bárki, aki ellopott közpénz hollétéről tud megfelelő minőségű bizonyítékot szolgáltatni, megkapja a felfedett pénz 5 százalékát. 

Muhammadu Buhari nigériai elnök egy korrupcióellenes konferencián Londonban - Fotó: AFP/Leon Neal
photo_camera Muhammadu Buhari nigériai elnök egy korrupcióellenes konferencián Londonban - Fotó: AFP/Leon Neal

A programot december végén indította el Muhammadu Buhari elnök, aki a rendszerszintű korrupció felszámolását ígérte meg. A közlemény szerint ez az összeg személy információinak köszönhetően került elő, akik a felhívást hallva az ügyészséghez fordultak.

A legnagyobb fogás 136,7 millió dollár volt, ami egy kereskedelmi bankban pihent egy álnévre nyitott számlán. Mohammed szerint mindaz, amit eddig megtaláltak, csak a jéghegy csúcsa. 

Természetesen mint ahogy ilyenkor mindig lenni szokott, az előző elnök, Goodluck Jonathan hívei szerint csupán boszorkányüldözés zajlik, és a programmal csak az előző rezsim támogatóira vadásznak. (OCCRP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.