Michael Flynn az FBI-nak is hazudott

külföld
2017 február 17., 11:34
comments 37
Michael Flynn tábornok a Trump-torony liftjében 2017. január 4-én, egy héttel azután, hogy telefonon beszélt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel.
photo_camera Michael Flynn tábornok a Trump-torony liftjében 2017. január 4-én, egy héttel azután, hogy telefonon beszélt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY

Akár még büntetőeljárás is indulhat Michael Flynn, Donald Trump bukott nemzetbiztonsági főtanácsadója ellen. Mint kiderült, Flynn nemcsak Mike Pence alelnöknek hazudott a Szergej Kiszljak orosz nagykövettel folytatott beszélgetése tartalmáról, hanem a lehallgatott beszélgetés alapján vizsgálatot folytató FBI-ügynököknek is.

A botrányt kirobbantó Washington Post több, neve elhallgatását kérő forrása szerint január 24-i meghallgatásán tagadta, hogy szóba kerültek volna az Oroszország ellen a választások befolyásolására tett kísérlet miatt kiszabott szankciók.

Mivel félrevezette a hatóságokat, elvben akár büntetőeljárást is indíthatnak ellene. Ezt azonban már Trump új igazságügyi miniszterének, Jeff Sessionnek kéne elrendelnie.

A Post mostanra már viszonylag jól kibogozta a történteket. Flynn december 29-én, 35 orosz diplomata kiutasításának napján beszélt Kiszljakkal. A beszélgetés során immár saját bevallása, a Trump-barát Daily Caller webszájtnak adott nyilatkozata szerint is szó esett a diplomaták kiutasításáról, és arról, hogy azt Trump kormánya majd felülvizsgálja. Bár Flynn az interjúban azt állította, hogy a szankciókról nem esett szó, a diplomaták kiutasítása része volt ezeknek a szankcióknak.

Az FBI valamikor január elején, még Obama elnöksége alatt kezdett vizsgálódni. Hogy pontosan mikor, az egyelőre nem világos. Az azonban tény, hogy január 19-én, Obama elnökségének utolsó teljes napján megbízott igazságügyi minisztere, az időközben a vízumbotrány fejleményeként kirúgott Sally Yates, valamint James Clapper hírszerzési főigazgató és John Brennan CIA-igazgató azt javasolták Obamának, hogy tájékoztassa az ügyről Trumpot és stábját. James Comey, az FBI igazgatója ezt ekkor még ellenezte, mert tartott tőle, hogy a kitárulkozás hátráltatná a Trump munkatársai ellen orosz ügyben folytatott vizsgálatokat.

De miután Flynn a nyomozó ügynököknek is hazudott, Comey is meggondolta magát. Január 26-án Yates tájékoztatta Trump fehér házi jogtanácsosát, Donald McGahnt, akit aztán tájékoztatta Trumpot.

A Fehér Ház saját állítása szerint ezután belső vizsgálatot folytatott az ügyben. A jelek szerint Mike Pence-t viszont nem tájékoztatták a fejleményekről, annak ellenére sem, hogy január 13-án, miután a Post először írt Kiszljak és Flynn telefonbeszélgetéséről, Pence-t állították ki, hogy védje meg a főtanácsadót. Pence pedig a Flynntől kapott tájékoztatás alapján vissza is utasította a vádakat, hogy Flynn a szankciókról is beszélt volna Kiszljakkal.

Pence saját bevallása szerint február 9-én a Washington Postból tudta meg, hogy Flynn átverte. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.