Tízmilliárdok mehettek el eddig a budapesti olimpiára

2017 február 17., péntek 17:57
163

Miután a Momentum Mozgalom 266 ezer leadott aláírása után szinte minden fideszes megszólaló arról beszélt, hogy 

"az ellenzék elárulta az olimpia ügyét, és ha nincs konszenzus, ne is rendezzünk,"

megpróbáltuk összeszedni, hogy eddig mennyit költhettek a budapesti olimpiára. Nem egyszerű, a kormány több csatornán folyatja a pénzt. 

A szervező cég

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megkötött szerződéseinek értéke jelenleg 16,74 milliárd forint,

írta az Index február elejei cikkében. Ez az összeg tartalmazza többek közt a 7,2 milliárdos külső tanácsadás díját, illetve a kommunikációs költéseket is. Igaz, a nemzetközi reklámkampányra tervezett 3 milliárdot, annak halasztása miatt valószínűleg nem kell kifizetni. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

Ezen felüli költések

  • A kormány 2016. december 20-i határozata 4,2 milliárd forintot adnak különböző sportszövetségeknek, a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva.
  • Emellett program indult Kemény Ferenc névvel sportlétesítmények építésére, felújítására, amik később az olimpia helyszínei lettek volna. A kormány azért indított külön programot, hogy az erre fordított költség ne jelenjen meg közvetlen költségként, hanem azt lehessen mondani, ezek amúgy is megépültek volna. Egyelőre 750 milliót szántak a Kemény Ferenc Programra. 
  • A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egészen 2039-ig titkolta volna, de az LMP kiperelte, hogy 16,55 milliárdért megvette a Wingtől azt a Rákóczi hídtól délre fekvő, 15 hektáros Duna-parti területet, ahova a 2024-re tervezett budapesti olimpia megvalósítási tanulmánya szerint az atlétikai stadiont tervezik.

16,74 - 3 + 4,2 + 0,75 + 16,55 = 35,5 milliárd

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt