Tízmilliárdok mehettek el eddig a budapesti olimpiára

POLITIKA
2017 február 17., 17:57
comments 153

Miután a Momentum Mozgalom 266 ezer leadott aláírása után szinte minden fideszes megszólaló arról beszélt, hogy 

"az ellenzék elárulta az olimpia ügyét, és ha nincs konszenzus, ne is rendezzünk,"

megpróbáltuk összeszedni, hogy eddig mennyit költhettek a budapesti olimpiára. Nem egyszerű, a kormány több csatornán folyatja a pénzt. 

A szervező cég

A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. megkötött szerződéseinek értéke jelenleg 16,74 milliárd forint,

írta az Index február elejei cikkében. Ez az összeg tartalmazza többek közt a 7,2 milliárdos külső tanácsadás díját, illetve a kommunikációs költéseket is. Igaz, a nemzetközi reklámkampányra tervezett 3 milliárdot, annak halasztása miatt valószínűleg nem kell kifizetni. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán
photo_camera MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezen felüli költések

  • A kormány 2016. december 20-i határozata 4,2 milliárd forintot adnak különböző sportszövetségeknek, a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva.
  • Emellett program indult Kemény Ferenc névvel sportlétesítmények építésére, felújítására, amik később az olimpia helyszínei lettek volna. A kormány azért indított külön programot, hogy az erre fordított költség ne jelenjen meg közvetlen költségként, hanem azt lehessen mondani, ezek amúgy is megépültek volna. Egyelőre 750 milliót szántak a Kemény Ferenc Programra. 
  • A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egészen 2039-ig titkolta volna, de az LMP kiperelte, hogy 16,55 milliárdért megvette a Wingtől azt a Rákóczi hídtól délre fekvő, 15 hektáros Duna-parti területet, ahova a 2024-re tervezett budapesti olimpia megvalósítási tanulmánya szerint az atlétikai stadiont tervezik.

16,74 - 3 + 4,2 + 0,75 + 16,55 = 35,5 milliárd

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.