Őrült nagy botrányt kavart a cég szexizmusáról kitálaló volt Uber-alkalmazott

külföld
2017 február 20., 15:10

Az angol nyelvű internet egyik legolvasottabb szerzője jelenleg Susan J Fowler, aki január óta a Stripe nevű cég programozója, de előtte az Ubernél dolgozott. Fowler a blogján írta meg, milyen megdöbbentő élményei voltak nőként az úgynevezett új gazdaság egyik leghíresebb cégénél. A hullámok olyan magasra csaptak, hogy Travis Kalanick, az Uber alapítója most már kénytelen volt nagy belső vizsgálatot elrendelni.

Fowler a visszaemlékezésében elmeséli, hogy miután 2015. novemberében belépett a céghez, pár hetes képzés után végre átkerült a leendő részlegéhez, ahol a legelső munkanapján meglepő témákról kezdett csetelni vele az új főnöke. A számára értelemszerűen ismeretlen férfi azzal kezdte, hogy nyitott kapcsolatban él a barátnőjével, aki könnyedén talál szexpartnert magának, ő viszont annál nehezebben. A munkahelyén nem akart bajba keveredni, írta a férfi, de mégis ez történik vele rendszeresen, minthogy aktívan keres női munkatársakat szexpartnernak.

A nyílt szexuális ajánlaton felháborodott Fowler azonnal csinált pár screenshotot, majd jelentette a dolgot a HR-osztályon. A reakciók azonban elemien meglepték. Először is mind a HR-esek, mind az Uber felsőbb vezetésének több tagja azt mondták neki, hogy bár a férfi tette nyilvánvalóan szexuális zaklatásnak minősül és a főnök szerintük is szexuális ajánlatot tett a beosztottjának, mégsem akarnak semmiféle büntetést kiróni rá, kirúgásról nem is beszélve, mert olyan jók a munkahelyi értékelései és mert ez volt az első ilyen esete.

Fowler nemsokára megtudta, hogy ez szemenszedett hazugság volt, rövidesen személyesen is megismert ugyanis több munkatársnőt, akit a férfi szintén zaklatott, amit ők be is jelentettek a HR-eseknél.

De a férfi ilyen mentegetésével párba állítható megdöbbenést okozott neki, hogy a bejelentése után milyen "választási lehetőségek" elé állította a cég:

  1. vagy átmegy egy másik részleghez, hogy soha többé ne kelljen munkakapcsolatba kerülni a férfivel
  2. vagy marad, de akkor számolnia kell azzal, hogy a következő teljesítményértékeléskor a főnöke minden bizonnyal alaposan le fogja pontozni. (Az Ubernél nagyon sokminden függ ettől az értékeléstől, például az előmenetel és a fizetés.)

Az Uber annyira szexista munkahely Fowler szerint, hogy amikor elkezdte ott a munkát, a kollégák 25 százaléka volt nő, amikor eljött, kevesebb, mint 6 százalékuk. 

Hosszú írásában még egy, a maga módján nevetséges, de annál szemléletesebb példát hoz a céges kultúra szexizmusára. A részlegénél bejelentették, hogy hangulatjavító intézkedésként minden munkatárs kap ajándékba egy bőrdzsekit. Ezek után méretet vettek az érintettekről, majd telt-múlt az idő, hogy a női kollégák - hatan voltak az egységnél - egyszer csak kapjanak egy mailt arról, hogy nekik sajnos mégsem jár a bőrdzseki, mert nincsenek elegen ahhoz, hogy megérje a megrendelés. Amikor hősünk csodálkozva felvetette, hogy hogyan nem éri meg hat darab nőnek rendelni, ha közben 120 férfinek rendeltek, a főnöke kioktatta arról, hogy éppen az mutatja a nők egyenlőként való kezelését, hogy ők nem kapnak dzsekit. A sok férfinak ugyanis a megrendelés mérete miatt olcsóbb ajánlatot sikerült kialkudniuk, míg a kevés női dzsekinél ez nem lett volna lehetséges. Így az lett volna a nem fair döntés, ha a nők is kapnak dzsekit - érvelt a főnök, aki végül azzal zárta le a kérdést, hogy ha találnak maguknak bárhol dzsekit olyan áron, mint a férfi kollégáké, akkor kaphatnak ők is, amúgy nem. 

Az Uber körüli helyzetet csak pikánsabbá teszi, hogy maga az alapító, Kalanick is tett korábban nyilvános szexista megjegyzéseket, illetve hogy az Uber igazgatóságának az amerikai liberális média nagyasszonya, a Huffington Post-alapító Ariana Huffington is tagja. Ő azonnal független vizsgálatot ígért.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.