A rendőrség szerint nem törték fel a Jobbik irodáit a Képviselői Irodaházban, csak a takarító zárta be rosszul az ajtót

A  rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Jobbik irodáival kapcsolatban, amelyeket még január 9-én találtak nyitva, de a nyomozóhatóság szerint nem törték fel azokat. 

Jakab Péter, a párt szóvivője még aznap közölte, hogy a Jobbik három irodáját nyitva találták az Országgyűlés Irodaházában, ezek egyikét, Mirkóczki Ádámét felfeszítették. Kiemelte, hogy Mirkóczki a parlament nemzetbiztonsági, honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja, aki minősített adatokat is kezel, így államtitkok is veszélybe kerülhettek.

A Belügyminisztérium még aznap közölte, hogy a rendőrség helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végzett. „A helyszíni szemle elsődleges megállapításai szerint két iroda ajtaján a természetes használatból, elhasználódásból, és nem erőszakos feszítésből származó sérülések láthatóak. A harmadik zárszerkezeten klasszikus feszítési nyom szintén nem volt” - írta a BM közleményében. Hozzátették, hogy az esetleges idegen behatolás megerősítésére vagy kizárására még szakértői vizsgálatra lesz szükség. 

Az MTI szerint a nyomozás során kiderült, hogy az irodákat előzőleg takarították, a takarító pedig nem zárta ki, hogy a zárak és az ajtók állapota miatt „mellé zárt” és így valamelyik ajtó nyitva maradt.

 Az irodákban kutatásra utaló nyomot, változtatást nem találtak, értékek, okiratok, munkanyagok nem tűntek el. Annak nyomát sem találták, hogy álkulccsal próbálták volna kinyitni a zárakat, ss bár találtak az ajtókon és a tok felületein festéksérüléseket, azok a rendőrség szerint nem erőszakos támadásból adódóak. 

A rendőrség mindezek alapján azt állapította meg, hogy az irodákat nem törték fel erőszakosan, jogosulatlan személy nem hatolt be, a számítástechnikai és egyéb berendezéseket nem használták, értéktárgyakat, okiratokat nem szereztek meg jogosulatlanok, ezért nem történt bűncselekmény és a nyomozást megszüntették.