Kósa: A Momentum csak nevet akart szerezni magának az olimpia hátbaszúrásával

2017 február 23., csütörtök 10:54
247

Hibátlanul magyarázta el a kormány és a Főváros közös döntését Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője az ATV-ben, miután szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök az olimpiai pályázat visszavonása mellett döntött. 

  • Korábban azért nem volt népszavazás, mert volt politikai konszenzus. 
  • Igaz, hogy a kvótanépszavazás ügyében meg nem volt politikai konszenzus, de akkor volt társadalmi egység (és a bőrünkről volt szó).
  • Azért sem lehetett kiírni népszavazást korábban, mert akkor még nem adtunk be pályázatot.
  • Igaz, hogy már elnyert pályázatot is vontak vissza népszavazás miatt, de hát volt politikai konszenzus. 

Most viszont azért nincs értelme megtartani a népszavazást, mert nyáron lehetne legkorábban kiírni a referendumot, és az bármilyen fellebbezés esetén októberre csúszna. Ezzel pedig, mint azt Thomas Bach NOB-elnök is elmondta, nagyon lecsökkennek Budapest esélyei, miközben májusban már bőszen lobbiznunk kéne az egységes Los Angeles és Párizs ellenében. 

Kósa kifejti még a Momentummal kapcsolatban, hogy azért szúrták csak hátba az olimpiát "nem bátran", hogy nevet szerezzenek maguknak, politikai okból, és lám, azóta be is jelentették párttá alakulásukat. (Ez így nem teljesen igaz: már az aláírásgyűjtés előtt beszéltek a 444-nek a párttá alakulásról.)

A beszélgetés vége talán a legjobb, ekkor kiderül: az nem feltétlenül demokratikus, ha a budapestiek döntenek olyan ügyekben, amelyekre az ország egésze áldoz erőforrást, a Várra költött százmilliárdokról mégsem feltétlenül érdemes népszavazni, mert képviseleti demokrácia van, és népszavazásokkal meg ugye nem nagyon lehet kormányozni. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt